Paikalliset

Anteeksianto pelasti Virpi Miettisen takaisin elämään

Virpi Miettisen mieliaiheet maalauksissa ovat kauniit enkelit, mutta kyllä hän maalaa muitakin aiheita. 

Matilda Isohella

PORVOO | Vuoden 1965 Miss Suomi ja kansainvälisesti menestynyt malli Virpi Miettinen elää nykyisin varsin vaatimatonta elämää Porvoossa lapsuudenkodissaan.

Myös pääsiäinen on hänelle hiljaista aikaa; aikaa pohtia elämää ja ehkä maalata enkeleitä, hänen mieliaihettaan. Hän myös muistelee rakasta äitiään, joka nukkui pois levollisesti kaksi viikkoa sitten 89 vuoden korkeassa iässä.

Kaukana menneisyydessä ovat maailmanympäriturneet ja glamour-elämä, ensin nousujohteinen ja 1980-luvulla lyhyt skandaalinkäryinen ajanjakso, jolloin hän oli jatkuvasti juorulehtien palstoilla sekä ihmissuhteistaan että alkoholinkäytöstään.

Takanapäin on myös taistelu rintasyöpää vastaan, joka alkoi vuonna 2002.

Nykyisin Miettinen panostaa henkiseen eheyteen ja kristilliseen evankelioimistyöhön.

– Olen menossa tällä viikolla puhumaan Betlehem-kodin toipilaille, ymmärrän heitä, hän huomauttaa.

Evankelista Virpi Miettisen elämässä uskoontulolla ja anteeksiannolla on ollut suuri rooli. Itse asiassa niin suuri, että jos hän ei olisi antanut anteeksi kokemiaan vääryyksiä, häntä ei ehkä enää olisi.

– Olisin hajonnut ja olisin voinut tuhoutua, henkinen pahoinvointi oli niin hirveä, hän myöntää.

– Elämäni olisi voinut päättyä oman käden kautta.

Hän oli vaarallisella tiellä; lehtiinkin päätyivät uutiset hänen joutumisestaan sairaalaan turbulenssi-elämänvaiheessa ahdistuksessa otettujen yliannostusten vuoksi.

– Tulin uskoon 20 vuotta siten, sen jälkeen on ollut helppo antaa anteeksi, kun on Raamatusta oppinut ymmärtämään, että Pyhä Henki auttaa meitä antamaan anteeksi. Sitä ennen oli todella vaikeaa. Sitä kantoi kaunaa, katkeruutta ja vihaa, joka jäyti vain omaa sielua ja teki voimattomaksi. Anteeksianto on ollut äärettömän tervehdyttävää, healing, hän sanoo.

Anteeksianto ei myöskään Virpi Miettisen mielestä ole vain pelkkää ylevää sanahelinää, vaan ihmisen pitää ihan itsensäkin vuoksi antaa anteeksi, oman terveytensä ja mielenterveytensä vuoksi.

– Anteeksiantamattomuus on tunnetila, sillä vain särjet itseäsi. Paha olo vaan muuttuu pahemmaksi ja pahemmaksi.

– Anteeksianto on kaiken A ja O. Suosittelen anteeksiantoa, koska silloin itse eheytyy, Miettinen sanoo.

Virpi Miettinen on tätänykyä luterilaisen kirkon jäsen ja usein Porvoon tuomiokirkossa nähty, tunnustava kristitty.

Kaunotar ex-missi Virpi Miettisen elämässä on ollut huimaa menestystä, hulppeaa glamouria ja syvintä ahdistusta. Neljän eroon päättyneen avioliiton, väkivaltaisten ihmissuhteiden ja ”päihdehelvetin” jälkeen hänellä jos kellään on ollut paljon anteeksiannettavaa.

– Minulta oli viety kaikki, olin niin tuuliajolla. Minulta vietiin ihmisarvo ja kaikki se omaisuus, mitä olin elämäntyölläni hankkinut. Se vietiin yhdellä nimikirjoituksella, henkistä väkivaltaa käyttäen, hän muistelee.

Ollessaan katkaisuhoidossa Leppävirralla hän tutustui ensimmäistä kertaa syvällisemmin anteeksiannon parantavaan voimaan.

Yksi tehtävä, joka hänen piti suorittaa hoitonsa aikana oli kirjoittaa kaikille häntä haavoittaneille ihmisille, että hän antaa heille anteeksi.

– Itkin ja kirjoitin, hän sanoo.

Kun kirjeet oli kirjoitettu ja asioita työstetty, kirjeet poltettiin, mutta prosessi hänessä itsessään oli saatu liikkeelle.

Anteeksianto auttoi Virpi Miettistä samaan elämänsä uudenlaiseen järjestykseen. Mutta helppoa se ei ollut, ainakaan aluksi.

– Vaikeinta oli antaa itselleni anteeksi omat toilailut, hän myöntää.

Hän alkoi hakeutua seurakunnan piiriin, uudenlaisiin ympyröihin.

Virpi Miettinen sai kokea yhden miltei ihmeenkin antaessaan anteeksi hänet sairaalakuntoon pahoinpidelleelle seurustelukumppanilleen.

Hän ehdotti puhelimessa miehelle, että ”annan sinulle kaikki anteeksi, jos sanot yhdessä minun kanssani puhelimessa syntisen rukouksen.”

– Mies suostui ehdotukseen, ehkä siksi, kun se tuli niin yllättäen, Miettinen naurahtaa.

Puoli vuotta myöhemmin miehen avovaimo soitti Miettiselle tiedustellen, että mitä siinä puhelimessa oikein oli tapahtunut?

– Sen keskustelun jälkeen mies oli lakannut pahoinpitelemästä avovaimoaan ja 2-vuotiasta lastaan, kertoo Miettinen.

Virpi Miettinen muistuttaa, että jopa Isä meidän -rukouksessakin ihmisiä kehotetaan antamaan anteeksi toisilleen.

Myös näin pääsiäisen aikaan ajankohtainen anteeksiannon pyyntö tapahtui Golgatalla ristillä kun Jeesus sanoi: ”Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät. ”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat