Palme

Olof Palme oli Ruotsissa aikansa valovoimaisin ja kansainvälisesti arvostetuin poliitikko. Pääministeri Tage Erlanderin avustajana, opetusministerinä, sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajana ja pääministerinä hän vaikutti neljän vuosikymmenen aikana Ruotsin politiikkaan keskeisellä tavalla.

Olof Palme oli palvottu ja vihattu. Vasemmistossa häntä ihailtiin ja kannatettiin. Oikeistossa häntä pidettiin yläluokkaisen taustansa pettäjänä. Pitkän poliittisen uransa aikana hän oli vastustajiensa hampaissa tavalla, jota harva poliitikko on joutunut kestämään. Palmea pidettiin poliittisten väittelyiden mestarina, mutta myös kärjistävien keskustelumenettelyiden käyttäjänä.

Pääministerinä hän kuitenkin oli sangen pragmaattinen ja kompromissihakuinen. Demarivähemmistöhallitusten johtajana hän taitavasti haki tukea erityisesti keskustapuolueelta, mikä hajotti oppositiota – ja lisäsi muiden oikeistopuolueiden ärtymystä häntä kohtaan.

Erityisen voimakasta arvostelua Palme sai vähän ennen kuolemaansa maansa oikeistopiireistä jupakassa, joka sai heijastuksia myös Suomeen: neuvostoliittolaisen sukellusveneen väitetty tunkeutuminen Ruotsin aluevesille. Palme ei oikein uskonut Ruotsin laivaston käsityksiin sukellusveneen olosta saaristovesillä. Siitä hän sai armeijan piirissä Neuvostoliiton liehittelijän maineen. Kun Suomen presidentti Mauno Koivisto esitti epäilyjään sukellusvenehavaintojen todenperäisyydestä, hänkin sai samojen tahojen vihat niskaansa. Perusteellisten etsintöjen jälkeenkään sukellusvenettä ei löydetty.

Olof Palmella oli sukulaisuuskytkentöjä myös Suomeen. Hanna von Born, hänen isoäitinsä, oli syntynyt Porvoossa. Hänen isoäitinsä Fanny-niminen sisko oli viettänyt aikaa Gammelbackan kartanossa ja Palme oli kovin kiinnostunut tästä. Hän kävi tutustumassa kartanoalueeseen ja Fannyn Porvoossa olevaan hautaan paikan päällä. Palme piti yhteyttä sukuunsa, aatteellisesta välirikosta huolimatta.

Tapasin Palmen vain kerran. Toimin tuoreena kansanedustajana eduskuntaryhmämme puheenjohtajan Matti Ahteen tulkkina Ruotsin vierailulla. Laajemmista kansainvälisistä ympyröistä kiinnostunut Palme ei ollut järin tohkeissaan veljespuolueen eduskuntaryhmän edustajien tapaamisesta, mutta piti varsin kiinnostavan katsauksen Ruotsin ajankohtaisista aiheista.

Pistäydyimme viime viikolla perheen kanssa Tukholmassa ja käytimme tilaisuutta hyväksemme juuri ensi-iltansa saaneen Palme-näytelmän katsomiseen. Tukholman kaupunginteatteri esitti kaksituntisen näytelmän täydelle katsomolle. Odotin esitystä myönteisen jännittyneenä. Olihan kohde paitsi yhteiskunnallisesti merkittävä myös kiinnostavan särmikäs eli piti olla odotettavissa nautittavaa draamaa.

Petyin kuitenkin raskaasti. Näytelmä ei missään vaiheessa saanut draamallista nostetta. Käsikirjoittaja ja ohjaaja liikkuivat lähinnä pinnallisen mollaamisen tasolla, jossa sekä Palme että sosialidemokraattinen liike näyttäytyivät karikatyyrien kaltaisina. Valitettavasti muuta punaista lankaa ei löytynyt. Hyvän poliittisen draaman tekeminen on tunnetusti vaikeata. Nyt jäi kuitenkin mielessään miettimään miksi tekijät näin puolivillaiseen yritykseen ylimalkaan olivat ryhtyneet.

Olof Palmen kuolema salamurhaajan luotien kautta ja seurannut Ruotsin poliisin kelvoton murhan selvittely loivat pitkän varjon koko yhteiskuntaan. Historiaa voidaan taiteenkin keinoin kirjoittaa uudelleen ja sävyttää nykypäivän näkökulmilla. Toivottavasti Olof Palmesta tehdään vielä kunnollinenkin näytelmä.

Kirjoittaja on Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.) ja mm. entinen ympäristöministeri ja kansanedustaja.