Neulojien ”Facebookissa” on jo kaksi miljoonaa jäsentä

Tältä se näyttää. Ravelryssa langantuottajat, -kehrääjät, värjärit ja suunnittelijat keskustelevat alan asioista, kuten uusimmista malleista, sukkalankojen kestävyydestä, julkaisuista, tekijänoikeuksista ja verotuksesta siinä missä lasten kasvatuksestakin.

Kauppakeskuksen kahviossa istuu rypäs innokkaasti pulisevia naisia. Heillä ei ole kädessään kahvikuppi, vaan sukkapuikot. Puikkojen iloisessa kilinässä ilta sujuu rattoisasti.

Yksi neulomisharrastajien huikeista tarinoista on neulojien oma yhteisö, Ravelry, jota on kutsuttu heidän omaksi Facebookiksi.

Yhteisön jäseneksi jonotti parhaimmillaan kymmeniä tuhansia innokkaita neulojia.

Kymmenet tuhannet innokkaat neulojat jonottivat yhteisön jäsenyyttä.”

Netin uumeniin harrastuksensa tiimoilta yhteisön luonut amerikkalaispariskunta Casey ja Jessica Forbes kertovat amerikkalaisessa nettilehdessä Slatessa suosion tulleen täydellisenä yllätyksenä.

Heidän alkuperäinen tarkoitus on saada järjestykseen omat ohjeet ja mallit kuvineen ja jakaa ne muiden jäsenten kesken.

Pariskunnan vakaana aikomuksensa on lehden mukaan pitää yhteisö suljettuna jäsenilleen ja olla ottamatta pääomarahoitusta.

Maagisen kahden miljoonan jäsenen rajan Ravelry on jo rikkonut. Kukaan tuskin tietää, kuinka paljon maailmasta löytyy alan harrastajia.

Suomalaisille Ravelryssa on aivan omia keskustelufoorumeita. Neulesuunnittelija Mari Muinonen kehottaa kokeilemaan muun muassa Finnish Knitters -foorumia.

Ravelrysta löytyy tietokanta lähes kaikista julkaistuista neulemalleista.

Neulojat voivat liittää tietokantaan omat neuleensa ohjetietoineen ja lanka- ja puikkotietoineen.

– Suunnittelemastani Sylvi-takista on tehty esimerkiksi 1051 projektia. Jokaisesta projektista näkee käytetyt värit, langat ja mallin. Voit tarkastella, miltä malli näyttää erilaisilla langoilla ja väreillä neulottuna.

Ravelry on kirjasto, valokuva-albumi, keskusteluyhteisö... Ilman sitä ei selviä.”

Muinonen kuvaa Ravelrya neulojan kirjastoksi, keskusteluyhteisöksi ja jopa mekaksi.

Langantuottajat, -kehrääjät, värjärit ja suunnittelijat keskustelevat alan asioista, kuten uusimmista malleista, sukkalankojen kestävyydestä, julkaisuista, tekijänoikeuksista ja verotuksesta siinä missä lasten kasvatuksestakin.

– Ravelrya ei voi selittää. Siellä pitää yksinkertaisesti olla ja kokea, jotta tietää mistä on kyse. Ilman Ravelrya ei neuloja selviä.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi