Askola suunnittelee viiden esikouluopettajan irtisanomista

Esikouluopettajat Mia Kuhlberg, Päivi Ollila ja Sanna Linna-Horn ovat huolissaan lasten ja oman arkensa muuttumisesta elokuun alusta lukien. Jos esikoulutus siirretään Askolassa sivistystoimesta päivähoidon alle, menettävät etualalla oleva Emilia Björklund ja hänen takanaan olevat Riia Rautavuori ja Minka Jouppi paljon. Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi keskiviikkona.

Matilda Isohella

Osa vanhemmista on jo kuullut tulevasta muutoksesta, mikä suututtaa heitä. Kuvassa kirkonkylän koulun esikoululaiset Minka Jouppi, Riia Rautavuori ja Emilia Björklund pelaamassa Variksenpelätintä.

Matilda Isohella

Päivi Björklund on varma, että hänen lapsensa Emilian esikoulun taso laskee. - Ja miten minä kerron meidän nelivuotiaalle, joka hinkuu päivähoidosta eskariin, kun siellä on niin kivaa, että hän ei saakaan samanlaistan eskaria? Björklund miettii.

Matilda Isohella

ASKOLA | Askolan kunnanhallitus käsittelee ensi viikolla esiopetuksen hallinnollista siirtoa päivähoidon alaisuuteen elokuun alusta lukien.

Tämä tarkoittaa viran lakkauttamista viideltä esikoulunopettajalta, joille kunta tarjoaa tilalle työsuhteisia lastentarhanopettajan toimia.

Kunta hakee ratkaisulla noin 93 000 euron säästöä. Se muodostuu kahden lastenhoitajan vähenemisestä noin 54 000 eurolla, esiopettajien palkoista noin 15 000 eurosta ja loput tulee palkkojen sivukuluista.

Eurojen säästämisen ohella ei muita hyötyjä ole, mutta lapset ovat muutoksessa suuria menettäjiä.

Askolan kunnassa työskentelevät esiopettajat Päivi Ollila, Mia Kuhlberg, Sanna Linna-Horn, Sari Keipi ja Marjaana Pentikäinen ovat tyrmistyneet kunnan johdon tavasta valmistella heitä koskevaa työsuhdeasiaa heitä kuulematta.

Mia Kuhlberg sanoo, että huolimatta siitä, että tilanne on ikävä heille henkilökohtaisesti, huolestuttaa eniten lasten tulevaisuus.

Hän uskoo, että vanhemmille tulee yllätyksenä vielä se, miten paljon lasten esikoulupäivien arki muuttuu.

– Meidän huolta vaan ei uskota, miten paljon se muuttuu, Sanna Linna-Horn säestää.

Jos esikouluopettajien virat lakkautetaan, ei ryhmien esikoululaisia liitetä minkään koulun opetusryhmään. Tämä on kirjattu pääsiäisviikolla pidetyn yt-neuvottelun pöytäkirjaan.

Lue lisää lauantain Uusimaasta.

Käyttäjän tanja.kuisma@media.fi kuva
Tanja Kuisma