Grilli puhtaaksi etikalla ja ruokasoodalla

Grilli ei kaipaa vahvoja puhdistusaineita. Tiskiaine, vesi-etikkaliuos tai ruokasoodasta tehty tahna ovat parhaita puhdistusaineita.

Päivi Tuovinen

Grillikausi kolkuttelee jo ovella tirisevine makkaroineen ja pihveineen.

Talven aikana nuhjaantunut grilli on hyvä puhdistaa ennen käyttöönottoa.

Tutustu grillin käyttöohjeisiin ennen grillin puhdistamista. Eri valmistajien grilleihin ja eri materiaaleihin soveltuvat erilaiset toimenpiteet. Puhdista grilli ja grillausvälineet säännöllisesti, mielellään joka käyttökerran jälkeen.

Irrota grillin ritilät, ja puhdista ne grillin puhdistamiseen tarkoitetulla kaapimella tai harjalla. Karhunkieli sopii puhdistamiseen ja palaneen ruuan irrottamiseen. Karkeita pesulappuja ei kannata käyttää grillin ulkopintaan. Monissa uudemmissa grilleissä on pinnoitettu, herkästi naarmuuntuva ulkopinta.

Pese osat ja ritilät esimerkiksi astianpesuaineella. Käsittele ritilät lopuksi vielä rypsiöljyllä. Valurautaisia osia ei suositella pestäväksi, joten noudata valmistajan antamia puhdistusohjeita, kun puhdistat valurautaisia osia.

Muista, että grillihiilien jäähtyminen kestää yllättävän pitkään.”Grillin puhdistamiseen suositellaan laimeita pesuaineita. Usein etikka-vesiseos tai laimea yleispuhdistusaine riittävät puhdistukseen.

Muista huuhdella pesuaineet huolellisesti pois ennen käyttöä. Ruokasoodasta ja vedestä saat tahnamaisen seoksen, jota voit käyttää lian irti hankaamiseen.

Poista hiilet ja tuhka säännöllisesti grillistä.

Grillihiilet jäähtyvät vasta parin vuorokauden kuluttua käytöstä. Jos poistat hiilet aiemmin, älä laita niitä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Älä laita hiiliä ja kuumaa tuhkaa myöskään muoviseen astiaan tai ämpäriin.

Lähde: siivous.info

Kommentit

Miksei grillin ritilät vieläkään ruostumatonta/haponkestävää? Helppo puhdistaa, kestää
eri aineet ja raapimiset. Vuosien säästö kysymyksessä.

Unkka from Karjalohja

"Miksei grillin ritilät vieläkään ruostumatonta/haponkestävää?"

Koska se ei ole bisnekselle hyvä. Ennen tehtiin kaikki kestämään. Nykyään pitää tuottaa Kiinassa ja saada ostettua, mahdollisimman halvalla. Juuri tällaisiin asioihin pitäisi viherpiipertäjien puuttua.

Seppo Liimatainen

Tutustu Weberin kaasugrilleihin, siinä ritilät ovat rosterista. Weber ei tosin ole persaukisen grilli.

Schmock

Suunnilleen joka ikinen kasa grillihiiliä jäähtyy vasta parin vuorokauden kuluttua käytöstä. Jos hiilet tiputtaa erilleen toisistaan hiekalle ja mieluiten vesirajaan 20 cm välein, niin jäähtyminen tapahtuu nopeammin.

Moni on polttanut perheensä, kotinsa ja kesämökkinsä kippaamalla "jäähtyneet" grillihiilet muoviastiaan - ainakin yhdessä tapauksessa pahvilaatikkoon! - terassille tai rakennuksen seinän viereen. Siinä sitten kun tuuli tuulee sinne missä murusensa ovat niin jopa alkaa joku hehkua, hehkuttaa viereiset, syttyy ja syttää kaiken palavan ympäriltään. Ei siitä monta vuotta ole, kun näin menehtyi nuori aviopari ja heidän kaksi pientä lastaan.

Monilta ihmisiltä on kadonnut avotulen taju.

asiaihminen

Totta on, että monilta on kadonnut avotulen taju. Monella kaupunkilaistollolla sitä ei ole koskaan ollutkaan.

Höpöä taas on että poltetut hiilet vaativat 2 vrk jäähdytysaikaa. Käsin kokeilemalla selviää varsin yksinkertaisen nopeasti ovatko hiilet vielä kuumia vai ei. Kun antaa hiilien palaa loppuun ei jäljelle jää juurikaan muuta kun tuhkaa.

Schmock

"Miksei grillin ritilät vieläkään ruostumatonta/haponkestävää?"

Koska se ei ole bisnekselle hyvä. Ennen tehtiin kaikki kestämään. Nykyään pitää tuottaa Kiinassa ja saada ostettua, mahdollisimman halvalla. Juuri tällaisiin asioihin pitäisi viherpiipertäjien puuttua.

MILLOINKAHAN NUO MUKA ON AIKAISEMMIN TEHTY KESTÄVIMMIKSI ???
Ei ole itsellä tullut ikinä vastaan...

GRILLIHULLU

Tuo Virkkalan grillin juttu hyvä! Totta lienee, asiantuntija tietää. Grillihullulle tiedoksi, että
ruostumaton-haponkestävä teräs on vanha keksintö. Se, miksi sitä ei grilleissä pahemmin
ole, lienee kustannuskysymys. Kuten autoissakin. Miksi ei autojen alaosa vieläkään ole ruos-
tumatonta terästä?

Unkka from Karjalohja

Pistin rillitarpeet kesäkuntoon, Pannut, ritilät ja muurikat valurautaa.
Tiilistä latoen tulisija ja tukevasti koivutulta puhaltimella avittaen. Valuraudat tulille ja punahehkuun. Harmaaksi palaneet osat jäähtymään ja rasvausta odottamaan.
Grillin karsta on hiiltä ja tarvitsee rapiat 600 astetta että hiili palaa pois. Jäljelle jää rauta kevyellä valssihilseellä päällystyneenä. Tarvitsee viimeistelyyn kevyen harjauksen ja kuumarasvauksen.

Rillattu on