Realismi on näiden naisten taiteen yhteinen nimittäjä

Kotkassa elelevä Katarina Ögård näki pihallaan kottaraisparven ja riesi hakemaan kameraansa. Harmaa päivä, jona aurinko kuulteli pilviharson läpi, jäljentyi muutaman värikokeilun jälkeen turkoosin sinisenä.

Juha Perämäki

Loviisalainen Kristina Elo kaksikymmenvuotisen taiteilijanuransa aikana tehnyt myös kirjojen kuvitusta. Näyttelyssä on myynnissä 2005 julkaistu lastenkirja Franz kesälomalla, jonka hän on tehnyt yhdessä Pia-Leena Salon kanssa.

Juha Perämäki

Pyhtäällä asuva Kaija Asikainen kuuntelee kotonaan radiosta Ylen Ykköstä, sillä hän ei ole saanut klassista kanavaa kuulumaan.

Juha Perämäki

PORVOO | JuhlaHelmen tanssigalleriassa on menossa kolmen naisen yhteisnäyttely, joka keskittyy aiheiden realistiseen kuvaamiseen. Realistinen esittämistapa on lähtöisin Kotkan Repin-instituutista, jonka yliopistotason kuvataidekoulutus keskittyy klassisen maalaustaiteen opetukseen. Kaija Asikaisen, Kristina Elon ja Katarina Ögårdin yhteistyö lähti itämään heidän opiskeltuaan kuvataiteita pietarilaisten opettajiensa johdolla ja on poikinut jo kaksi aiempaa yhteisnäyttelyä.

Katarina Ögård on ripustanut näyttelyyn itse vedostamiaan grafiikkatöitä. Töissä kuvatut näkymät ovat omalta pihalta, lähiympäristöstä, joskus lehtikuvista. Ögård on tallentanut näkemiään asioita valokuvaten 13-vuotiaasta lähtien ja kuvaaminen on edelleen tärkeä osa työtä.

Kaija Asikainen on ensimmäiseltä ammatiltaan pianonvirittäjä, mikä on mahdollistanut taiteelliseen työhön heittäytymisen. Muotokuvia hän alkoi maalata tosissaan vasta kaksivuotisen opiskelukauden jälkeen. Koska muotokuvat ovat kuitenkin varsin henkilökohtaisia, on Asikainen tuonut näyttelyyn öljyvärimaalauksia asetelmista ja maisemista.

Kristina Elo osallistuu maaliskuusta kesäkuulle kestävään BEIA Biennialiin, mistä johtuen hän on viettänyt tänä keväänä viikkoja Portugalissa.

– Portugali on ihanteellinen paikka maalata, ilmasto on mahtava ja joka puolella kukkii koko ajan. Maalaan ikkunan ääressä luonnonvalossa. Portugalissa ollessani asetelmani ovat olleet pienempiä ja rekvisiittana on ollut kukkia ja hedelmiä ja vähemmän muita esineitä, Elo kertoo.

Käyttäjän outi.paappanen@media.fi kuva
Outi Paappanen