Vallan linnake

Politiikka on, kuten tiedämme, likaista peliä. Siinä luonnevikaiset oman edun tavoittelijat hakevat valtaa horjuvan egonsa pönkittämiseksi, tai pelkästään materiaalisen hyvinvointinsa maksimoimiseksi. Onneksi suoraselkäiset toimittajat käyvät näiden kelmujen kimppuun kertoen koko kansalle, minkälaisista ihmisistä on kyse.

En väitä, että viime aikojen otsikot poliittisesta lahjonnasta, bonuksista tai asuntokaupoista, aikaisemmista vaalirahasotkuista puhumattakaan, johtaisivat yllä olevaan karrikoivaan kuvaan politiikasta ja sen vastavoimista. Mutta jossain määrin tuntuu siltä, että politiikasta keskustellaan nyt tavalla, joka vie huomion siitä, miten politiikassa oikeasti toimitaan ja mitkä ovat sen päämäärät. Syntyy helposti sellainen kuva, että jos politiikasta kitketään pois kaikki hieman epäilyttävällä tavalla saavutetut taloudelliset edut, niin politiikassa tapahtuu puhdistus, joka tuo kansakunnalle parempaa politiikkaa ja valoisamman tulevaisuuden.

Jos haluaa hyvän kuvan siitä, mitä politiikka itse asiassa on, ja miten oikeasti tärkeät asiat etenevät tai ovat etenemättä, kannattaa katsoa tanskalaista tv-sarjaa Vallan linnake. Se kertoo nuorehkosta naispääministeristä (sarja alkoi ennen kuin Tanska todellisuudessa sai naispääministerin), joka yrittää pitää ongelmallista monipuoluehallitustaan koossa. Sarjassa sivutaan tosin joitain pieniä luottokorttiongelmia, mutta sen esittämät politiikan varsinaiset ongelmat eivät löydy korruptoituneista poliitikoista, vaan vallan ja aatteen välisestä ristipaineesta.

Ilman valtaa kukaan poliitikko ei voi toteuttaa yhteiskunnallisia pyrkimyksiään ja valtaa yleensä ei saa ilman kompromisseja. Poliittinen toiminta muistuttaa tavallaan keinulautaleikkiä tai heiluria. Välillä päämäärät ovat etusijalla, välillä taktiset kompromissit.

Politiikan tärkein taito on arvioida kuinka pitkälle voi mennä. Jos tekee liian suuria kompromisseja vallan säilyttämiseksi, päämäärä hämärtyy ja valta saattaa kadota, kun omat joukot pettyvät tai kilpaileva puoluetoveri iskee takaviistosta. Jos puolestaan taas painottaa liikaa omia päämääriään, yleinen vastustus saattaa kasvaa kestämättömäksi. Kun tämän lisäksi vielä muistaa, että politiikassa joutuu käsittelemään nyky-yhteiskunnan hyvin monimutkaisia rakenteita ja haasteita, poliitikon taktiset kyvyt joutuvat todella koville.

Asian tekee vielä vaikeammaksi se, että näiden monimutkaisten rakenteiden ongelmien esittäminen äänestäjille ymmärrettävällä tavalla voi olla hyvin vaikeaa. Tavallisen ihmisen ei ole helppo tietää kuka nyt oikeastaan ajaa mitäkin asiaa ja miten hyvin perusteluin. Jokin lahjusskandaali tai nykyään muodissa oleva taktiikka, että käy saarnaamassa kaiken olevan huonosti, uppoaa suureen yleisöön paljon helpommin.

Vallan linnakkeessa kerrotaan myös hyvin uskottavasti median roolista politiikassa. Sarjan antama kuva mediasta on raikkaan moniulotteinen. Mediassa on joitakin toimijoita, joiden ainoa pyrkimys on ymmärtää mitä tapahtuu ja mistä syystä. On toisia, joilla on oma agendansa, joko poliittinen tai taloudellinen. Ja on sellaisia, jotka pitävät oman kanavansa vaikutusvaltaa tärkeimpänä ilman sen suurempia muita päämääriä. Ja kaikkiin näihin toimijoihin poliitikkojen on otettava päätöksenteoissaan kantaa.

Lisäksi kaikessa on mukana ihminen ja yksityiselämän asettamat vaatimukset. Kun sarjan eräs poliitikko ”paljastuu” homoksi, hän tekee itsemurhan, vaikka pääministeri tukee häntä voimakkaasti kertoen, että monissa maissa homopoliitikot ovat onnistuneet loistavasti politiikassa. Paljastus monen vuoden heteroavioliiton jälkeen on kuitenkin liikaa. Sarja herättää kiehtovan kysymyksen tämän asian ympärillä. Miten reagoitaisiin tällaiseen todellisuudessa? Tanskassa tai vaikkapa Suomessa?

Kirjoittaja on Emäsalossa asuva toimittaja.

Käyttäjän Geo Stenius kuva
Geo Stenius