”Sota ei ollut turha reissu”

Hans Anderson, Kaj Petrell ja Erik Holmström taistelivat Suomen puolesta, kukin tahollaan. He sanovat, että menneistä ei juurikaan puhuta. - Meillä on vapaus ja se on pääasia, miehet toteavat.

Juha Perämäki

Porvoolaiset veteraanit juhlivat kansallista veteraanipäivää perjantaina ravintola Iriksessä. Juhla alkoi perinteiseen tapaan kahvitarjoilulla.

Juha Perämäki

PORVOO | Perjantaina vietettiin kansallista veteraanipäivää eri puolilla Suomea juhlavin menoin. Porvoolaisveteraanit kokoontuivat musiikkipitoiseen juhlaansa ravintola Irikseen.

Juhlaan osallistuneet Erik Holmström, Kaj Petrell ja Hans Nyholm kertoivat porvoolaisten veteraanien olevan yhä hyvin aktiivisia.

– Tapaamme kerran kuukaudessa kokouksen ja lounaan merkeissä, mutta käymme myös paljon teatterissa ja matkoilla. Viime viikolla olimme Tukholmassa. Nuorempana kävimme Espanjassakin. Seuraavaksi lähdemme kirkkojuhlaan Vantaalle, Nyholm kertoo.

Kun veteraanit tapaavat, he keskustelevat nykypäivästä.

– Emme puhu sodasta, vaikka emme ikinä pääse siitä eroon. Emme puhu keskenämme, mutta en ole puhunut lapsillenikaan. Eivät he tosin koskaan kysyneetkään, Holmström sanoo.

– Meillä on hyvä omatunto. Se lohduttaa. Sota ei ollut kenellekään meistä turha reissu, Nyholm toteaa.

– Suomella on vapaus. Se on pääasia, Holmström jatkaa.

Lue lisää lauantain Uusimaasta.

Käyttäjän inka.toyryla@media.fi kuva
Inka Töyrylä