Hurahuhahhei

Tänään on eurooppalaisittain tärkeä päivä. Täällä pohjoisessa nimittäin odotellaan vapun juhlinnan alkamisen lisäksi Suomellekin tärkeitä Espanjan virallisia talouslukuja. Mikäli Espanja ajautuu taantumaan eikä toimivia ratkaisuja sille löydy, heijastuvat Espanjan ongelmat myös meille. Suomalaiselle julkiselle sektorille tulee lisähaasteita palvelujen rahoittamisessa.

Mikäli valtio päätyy säästämään eurooppalaisen talouskriisin levitessä, on valitettavasti kunnille luvassa vyön kiristystä entisestään.

Täältä itäiseltä Uudeltamaalta löytyy kunta, joka on jo vaikeuksissa. Askola teki viime vuonna täydellisen pohjanoteerauksen. Melkein kolme miljoonaa euroa tappiota ei ole ihan pikku summa Askolan kaltaiselle alle viidentuhannen asukkaan kunnalle.

Yksi kunnan olennainen tulolähde on verotulot. Vuodelle 2011 Askolan valtuusto päätti äänestyksen jälkeen keskusta- ja kokoomusvoittoisin äänin prosentiksi 19,00. Määrä oli pienempi kuin muiden ympäryskuntien ja ei noudattanut kunnanjohtajan valmistelemaa esitystä, joka oli 19,50.

Valtuuston kokouksissa minulla on tapana kirjata ylös sanasta sanaan valtuutettujen pitämiä puheenvuoroja tietyissä pykälissä. Suurin osa on kunnan kannalta oleellisista asioista, kuten tuloveroprosentin vahvistaminen, talousarvio- ja tilinpäätöskeskustelut.

Tässä otteita tappiovuoden niiden valtuutettujen veropuheenvuoroista, jotka kannattivat läpi mennyttä prosenttia siitä huolimatta, että oli tiedossa selkeä alijäämäriski:

”Mitä meillä on enää antaa kuntalaisille kuin vain raitista ilmaa, jos veroja vaan nostetaan ja nostetaan?”

”Verojen nostaminen ei vaikuta mihinkään, on vain pikku näpräyksiä. Tarvitaan radikaaleja liikkeitä, menopuoli on perattava ja katsottava tarkkaan läpi.”

”Verojen nostaminen on yksi tekijä kunnan taloudessa, meillä on muualla ongelmia kuin tulojen saamisessa.”

”Kunnan kilpailukyky säilyy naapurikuntiin verrattuna ja Areenan vuoksi tarvitaan pientä verokorotusta.”

Juuri kilpailukykyyn sokeasti katsominen on tehnyt suuren loven Askolan kukkaroon. Miten on mahdollista, että Askolalla on voinut oikeasti olla varaa pitää pienempää veroprosenttia Pornaisiin, Pukkilaan, Myrskylään ja Porvooseen nähden melkein kymmenen vuoden ajan?

Jos Askola olisi seurannut Porvoon prosentteja vuodesta 2000 alkaen, mikä olisikaan ollut tulojen määrä? Veikkaisin, että rahaa olisi kertynyt ainakin viitisen miljoonaa euroa enemmän kassaan.

Samalla Askola on myynyt suuren määrän erilaista omaisuutta rahoittaakseen toimintaansa, jonka tulojen saanti on jatkuvasti vääristynyt. Lisäksi on otettu pelkkään arjen pyörittämiseen otettu syömävelkaa. Mieleen tulee Askolan meiningissä Palefacen biisi, jossa lauletaan ”visa, pikavippi, karhukirje, maksuhäiriö hurahuhhahhei” ja jotain sinne suuntaanhan se meni. Henkilöstö on joustanut ja paine ollut varmasti välillä kovaa välillä esille pulpahtaneiden lomautuskeskustelujen vuoksi.

Tosiasia on, että Askola on nyt suurissa vaikeuksissa tehtyjen virheiden vuoksi. Tässä tilanteessa on vaara sortua paniikkiratkaisuihin, kuten mittaviin omaisuuden myynteihin. Kunnan työntekijät ovat kovilla, koska keskustelu kunnan toiminnoista saattaa pohjautua vähemmän harkittuihin ja viimeisteltyihin ehdotuksiin. Missään nimessä ei pitäisi johtavissa luottamustehtävissä olevien tehdä epämääräisiä heittoja, esimerkiksi henkilöstövähennyksistä, paikallislehteen tai valtuuston kokouksissa, kuten nyt on tehty.

PIA SÄÄSKI

Kirjoittaja on askolalainen opettaja ja kunnanvaltuutettu (vas.)

toimitus