Urpilainen: Nuorisotyöttömyys poistettava Suomesta

Jutta Urpilainen aloitti Porvoon vappujuhlan kättelemällä eturivissä istuvia vieraita.

Ulla Ora

PORVOO | Valtiovarainministerin, SDP:n puheenjohtajan, Jutta Urpilaisen mukaan Suomen tulisi näyttää esimerkkiä muille Euroopan maille siinä, miten täällä puututaan nuorisotyöttömyyden vähentämiseen. Valtiovarainministeri puhui porvoolaisille Kaupunginpuistossa pidetyssä vappujuhlassa.

– Nuorisotyöttömyyteen tarvitaan nollatoleranssi, sanoo Urpilainen.

Hän korosti hallitusohjelmaan kirjatun nuorten yhteiskuntatakuun merkitystä. Yhteiskuntatakuu on tarkoitus toteuttaa niin, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle voidaan tarjota työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Urpilainen nosti puheessaan esiin myös maahanmuuttajien saamiseen mukaan työelämään. Hänen mielestään maahanmuuttajien kielikoulutukseen olisi satsattava entistä enemmän.

Urpilaisen mukaan palkansaajat ovat työelämässä menettäneet uskon oikeudenmukaiseen palkitsemiseen.

– Yritysjohdon kohtuuton palkitseminen kertoo ahneuden lisääntymisestä ja vahvasta hyvä-veli-verkostosta. Kohtuullisuuden palauttaminen palkitsemisjärjestelmään on tärkeää. Epäluottamuksen kasvu haittaa kaikkia, hän sanoo.

Lue lisää torstain Uusimaasta.

Kommentit

Suomessa on sanomisen vapaus - demareiden ja "edistyksellisten" oikeistolaisten aikaama, muuten.

Eikö mielestäsi joillakin yritysjohtajilla ole täysin kohtuuttomat ansiot ja muut etuisuudet - jopa monikymmenkertaiset "ylipalkattuihin" politiikkoihin nähden - puhumattakaan keskivertotuloisista palkansaajista, ja useimmissa tapauksissa myös yrityksensä henkilöstön keskimääräiseen ansioon nähden?

Markku Vaniala

Urpilaisella on ollut jo pitkään aikaa tehdä jotakin mm. nuorisotyöttömyyden hyväksi vaan mitään ei ole tapahtunut.. päinvastoin, nuorisotyöttömyys on lisääntynyt.. kaunopuheisiin ja Kreikan lahjoituksiin riittää aikaa.
Ne ehdotukset että nuorisoa saisi laillisesti palkata alle TESsin tason ei ole mitään keinoja nuorisotyöttömyyden poistoon.. kyseessä on lähinnä laillinen orjuuttaminen...
Samoin se että työttömiä, sekä nuorisoa että vanhempaakin väkeä määrätään TE-keskuksen toimesta tekemään työttömyyspäivärahaa vastaan erilaisia työkokeiluja, työelämän valmennuksia ja muita työharjoitteluja on lähinnä laillista orjuuttamista ja töttömyys lukujen alentamista keinotekoisin keinoin, ja juuri tätä asiaa SDP ajaa voimakkaasti.
Ensimmäinen oikea askel kohti työllistymismahdollisuuksia olisi välittömästi lakkauttaa nämä työkokeilut ja työelämän valmennukset.(joitakin poikkeustapauksia lukuunottamatta esim. vammaistyö, pitkään sairastaneiden paluu työelämään tms. todellinen syy).
Työnantajat kun käyttää häikäilemättä ilmaistyövoimaa (orjia) hyväkseen ja TE-keskuksen avustuksella (Jos ei suostu ilmaistyöhön niin karenssit paukkuu), laillinen harjoitteluaika tai "kokeiluaika" kun on täynnä niin otetaan uusi harjoittelija taas ilmaiseksi.
Jutan olisi nyt aika näyttää puheillensa jotain konkreettista ja aloittaa vaikka puolueensa kanssa tästä ajatuksesta.
Tiedän että yrittäjät vastustaa tätä koska joutuisivat ilmaisen työntekijän sijaan palkkaamaan jonkun tekemänä se sama työ.

Anzzi

Anzzi: demareita äänesti vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 19,1 prosenttia äänestäjistä. Mitähän vähemmistössä oleva voi tehdä, jotta nuorisotyöttömyys vähenisi? Konkreettisesti ja toteutuskelpoisesti?

Markku Vaniala

millähän ne nuoret saadaan töihin kun eläkeikää vaan nostetaan... roikotetaan ikäloppuja töissä eikä työpaikkoja lisää synny tarpeeksi nollatoleranssiin...

URPUTI

Jutta Urpilainen ja muut politikot ovat tietenkin oikeassa mutta ei heillä ole niitä työpaikkoja. Siinä pieni ongelma.
Muillakin kun nuorilla on ongelmia löytää työtä.

Porvoo needs you

Kerrassaan hyvä aloite. Toivottavasti saat myös kokoomuksen jarrujyrät näin visionäärisen hankkeen taakse. EU-alueellahan on jo yli 17 miljoonaa työtöntä ja Espanjan nuorisotyöttömyys suuri uhka maan luottokelpoisuudelle. Selvää toki on että
palkkataso ei voi enää nousta, vaan myös nuorten on tultava vastuulliselle linjalle. Mutta ahneuden esikuvien on kuitenkin näytettävä esimerkkiä: Nalle ja pojat - bonukset pois!

Tipi T.

Hienoa Jutta! Puhuit tärkeästä asiasta ja nyt kun SDP on hallituksessa, asian eteen on alettu myös tehdä jotain. Toista oli edellisen hallituksen aikana, jonka taustatukijoiden tavoitteena on vain ollut nuorten pätkätyöt ja palkka-ale. Nuorissa on tämän maan tulevaisuus!

seuraaja

Se, että puhutaan nuorten työttömyydestä, pitäisikin puhua nuorten työllistymisestä.
Tässä nuorten työllistymiseen ratkaisu:
Täsmäkoulutus.
Järjestetään peruskoulun käyneille 2-4 kuukauden täsmäkoulutuksia eri aloille, kuten maalari, muurari, tapetoija, timpuri, työkoneen kuljettaja, metsuri, tarjoilija, kioskinmyyjä, kaupan kassa, vanhustenhoitaja, siivooja, ikkunanpesijä, peltiseppä, puistotyöntekijä jne.
- Täsmäkoulutuksen antaa kyseisen alan ammattimies ja hänelle maksetaan työn ohessa opetuksesta palkka.
- Kurssin käyneelle kirjoitetaan todistus lähimmästä ammattioppilaitoksesta, joka on myös kurssituksien valvoja.
- Kurssin käynyt pystyy näin esittämään mihin työhön hän on koulutuksen saanut ja näin hän voi tehdä itsenäisesti työtehtäviä tai palkkaantua johonkin yritykseen tai yksityiselle.
Muuta asiaan liittyvää:
- Nykyinen koulutusvaatimus, että vain 2-3 vuoden ammattikoulun käynyt on ammattitaitoinen, näkemys on romutettava.
- On kohtuutonta, jos tapetointihommaan pitää opiskella ammattikoulussa 190 opintoviikkoa. Se on yksi syy miksi moni nuori ei saa ammattia eikä työllisty.
- Työnantajat käyttävät nuoria hyväkseen ylipitkillä ammattiin oppimisjaksoilla, joista eivät maksa juuri mitään palkkaa. Kyseisentyyppinen alistaminen on lopetettava.
- Peruskoulun käyneelle ja heidän täsmäkoulutukselle ei ole mitään lakimääritystä. Sensijaan kaikille muille koulutusasteille on määritykset ja jopa työttömäksi jääville monen alan ammattimiehille on lyhytaikaisten kurssien määritykset.

Mottona:
Kurssit ja kunnon palkka!
Sillä nuoret työllistyy ja itsenäistyy.

Kulutuspinta

Työ-, harjoittelu- tai koulutuspaikan tarjoaminen jokaiselle nuorelle kolmen kuukauden sisällä työttömäksi joutumisesta on Kataisen-Urpilaisen hallituksen kärkihankkeita. Uudistus tulee voimaan ensi vuoden alusta.

Tuolloin nähdään myös se, miten uudistus vaikuttaa käytännössä. En pidä realistisena, että Suomesta katoaisi nuorisotyöttömyys suit-sait, mutta pakko on yrittää kovemmin panostuksin kuin tähän mennessä.

Ilkka Alava

Markulle: Johan annoin varsin konkreettisen ja toteutuskelpoisen ajatuksen millä olisi merkittävä vaikutus etenkin nuorisotyöttömyyteen mutta myös vanhemman väen työllistymiseen. Eli Välitön lakkauttaminen työelämänvalmennuksille ja työkokeiluille joissa laillisesti orjuutetaan työttömiä. Sillä keinolla avautuisi kymmeniä tuhansia työpaikkoja palkkatyöhön kun "orjat" vapautettaisiin.
SDP on hallituspuolue , eli vaikutusmahdollisuudet on olemassa jos vaan halua riittää.. mutta kun se halu on lapioida veronmaksajien rahaa Saksan ja Ranskan pankeille niin ei siinä Suomalainen työllisty.

Tuo Ilkan mainitsema kolmen kuukauden sisällä juttu on hyvä mikäli kyseessä on vähintään TES-PALKALLINEN työ tai harjoittelupaikka,,, mutta luultavasti kokoomus-sdp-rkp linja ei ole asiaa niin ajatellut vaan tarkoituksena on pakottaa nuoret 3 kuukauden sisällä noihin palkattomiin orjuutushommiin.. Näyttäähän se toki hyvältä tilastoissa kun kyseiset nuoret eivät ole työttöminä työnhakijoina.. vaan eivät myöskään maksa palkkaveroja eiväkä tienaa elantoaan.

Anzzi

Sitten vaan toteuttamaan Jutan ajatuksia ennen kuin ääriahneisto tajuaa missä
mennään ollaan jo pitkällä. Hyviä lisämausteita löytyy mm. Saksasta, Tanskasta
ja perinteisistä keinoista kuten esim. oppisopimuskoulutuksen hienosäädöistä
(huh! mikä sanahirviö). Palkkatason oltava kohtuullinen. Nousujohteinen
ammattitaidon lisääntyessä. Myös rakennuksille saatava paikallisia nuoria oppimaan tekemällä pois kortistoista.

TIPI T.