Rappiolla on paha olla

Nuoren megamoka on jättää koulunsa kesken. Vanhempien virheenä on sallia koulun hylkääminen, sillä siitä seuraa nuorelle huono loppuelämä. Kultainen nuoruus on koulussa.

Pelkän peruskoulun varassa sinnittelijällä on suuri riski joutua työttömäksi, turhautuneeksi, ylipainoiseksi, päihteiden käyttäjäksi, köyhäksi, kodittomaksi, sairaaksi ja rikolliseksi.

Koulutuksen puute selittää suurelta osin sen, miksi 30 000–40 000 nuorta (15–29-vuotiasta) elää ilman työtä tai työnhakua. Tästä joukosta tulostuu pitkäaikaistyöttömien kova ydin, joka muodostaa suomalaisen alaluokan.

Hukatun joukon koko on lähes yhtä suuri kuin vuosittain syntyy lapsia. Mutta rekisterit ja virastot eivät tunne rappiosukupolven nimiä eikä osoitteita. Meillä on vain tahroja tilastoissa ja siksi mikään ei muutu.

Uusi alaluokka kasvaa vauhdilla myös siksi, että matalan koulutustason työpaikkojen määrä on romahtanut. Sekatyömiehille ei ole kysyntää ja jos on, työpaikasta kilpaillaan verisemmin kuin insinöörin pallista. Kamppailuun osallistuvat myös maahanmuuttajat. Joka neljäs syrjäytyneistä nuorista on maahanmuuttaja.

Syrjäytyneiden kurja joukko on arkipäivää maissa, jotka ovat tuhrineet taloutensa ylivelkaantumisella. Nyt Suomi seuraa Irlannin, Ranskan, Espanjan, Belgian ja Italian esimerkkiä nuorison kadottamisessa.

Luokkayhteiskunta tulee takaisin koulutuksen eikä rahan perusteella. Jos ei ole osaamista, ei saa työtä. Sitä seuraa köyhyys ja kurja elämä. Kun on koulutusta ja työtä, joutuu maksamaan syrjäytyneiden elämän.

Ilmainen koulutus antaa mahdollisuuden rakentaa itselleen tulevaisuuden eväät. Meillä on kuitenkin vapaus jättäytyä koulutuksen ja työnteon ulkopuolelle ilman, että toimeentulo, terveydenhuolto tai eläke katoaa.

Suomi kurjistuu, kun työväki jää varhain eläkkeelle ja iso osa nuorista jää työnteon ulkopuolelle. Tämä on mahdoton yhtälö koulutetuille nuorille, jotka maksavat viulut.

Kirjoittaja on Suomen Lehtiyhtymän julkaisemien Helsingin Uutisten, Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Turkulaisen vastaava päätoimittaja.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä