Kulttuuri

Virpi Miettisen taulut kertovat elämän koko kirjosta

Virpi Miettisen maalauksia on esillä Porvoon JuhlaHelmessä.

Lotta Åberg

PORVOO | Vanhassa kaupungissa Mannerheiminkadun sillan kupeessa, JuhlaHelmen Galleriassa on avautunut porvoolaisen ex-missi, evankelista Virpi Miettisen taidenäyttely, joka on esillä maaliskuun ajan.

Esillä on 25 taulua. Niiden aihepiireinä on hedelmäasetelmia, alastontutkielmia, maisemia, puita, kukka-aiheita ja enkeleitä.

Kunnianosoitus Monet’eelle on suurikokoinen työ, jossa Miettinen on työstänyt lumme-aihetta ja veden maalaamista.

Talvivirta-niminen maalaus on vastikään syntynyt tutkielma lumisen luonnon ja virtaavan veden väreistä.

Vuonna 2009 maalattu Pikku neiti pariisilainen muistuttaa ajoista, jolloin Miettinen itse eli vauhdikasta kansainvälistä elämää.

Taidemaalaus on asia, jota ei ihan äkkiseltään yhdistäisi vuosikymmenet eri tavoilla julkisuudessa olleeseen Virpi Miettiseen. Kaikenlaista muuta, vuosien varrella tapahtunutta kyllä yhdistetään häneen auliimmin.

Kuitenkin maalaaminen on tälle ”pikku neiti porvoolaiselle” ollut aina tärkeää. Jos elämä olisi mennyt eri tavalla, hänestä olisi hyvinkin voinut tulla ammattitaiteilija, niin suuri palo hänellä on kuvien luomiseen.

– Maalaaminen on minulle lapsesta lähtien ollut tunneportti. Ilman tunteita ei synny mitään isoja juttuja, hän kertoo.

Jo hänen opettajansa havaitsi hänen orastavan taiteellisen lahjakkuutensa.

– Linnajoen yläasteella kuvaamataidon opettaja suositteli jatko-opintoja Ateneumissa, Miettinen muistelee.

Kuitenkin misseys ja mallimaailma veti pidemmän korren ja maalaaminen jäi.

– Vuonna 1965 saamani Miss Suomi- arvonimi ja 1. perintöprinsessan arvonimi Miss Universum -kisoissa vei minut mallin töihin vuosikymmeniksi sekä koti- että ulkomaille, hän kertoo.

Miettinen sijoittui vuonna 1965 toiseksi sekä Miss Eurooppa että Miss Universum -kisassa. Miss Scandinavia -kilpailuissa hän oli 2. perintöprinsessa.

Hän toimi kansainvälisenä mallina muun muassa Pierre Balmainin ja Chanelin muotihuoneella sekä Itävallan kauppahuoneella liki 20 vuotta.

– Viisi vuotta sitten pääsin taiteilijaeläkkeelle. Työskentelin kaikkiaan 46 vuotta mallina, näyttelijänä kotimaisissa elokuvissa, Operettiteatterissa eri rooleissa. Työskentelin myös seitsemän vuoden ajan tuottajana Ravintola Kappelin Boutique -muotinäytöksissä.

Tätänykyä maalaaminen täyttää hänen arkensa. Hän on myös tuottelias; ei juuri päivääkään kulu, ettei hän tarttuisi pensseliin.

– Olen ollut taiteiden maisteri Petteri Vihavaisen opissa Kansalaisopistossa neljän vuoden ajan. Oppi jatkuu ja innostus vaan lisääntyy. Jo pari vuotta sitten kansalaisopiston näyttelyssä Vihavainen sanoi, että ostakaa nyt Virpin tauluja, kun ne vielä on edullisia. Minulla aukesi silloin joku sellainen maalaussuoni; tein ympäripyöreitä päiviä.

Viime vuoden maaliskuussa hänellä oli oma debyyttinäyttely Haikon Kartanossa, Galleria Hanna-Kaarinassa.

Tämä JuhlaHelmessä oleva näyttely on järjestyksessä hänen toinen näyttelynsä. Taulujen hinnat ovat 200 eurosta 1 200 euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat