Uusimaa katsasti ruokailuryhmien karvalakkimallin ja edustusversion

Taverna-ruokailuryhmä ajaa asiansa, mutta ei turhia hienostele.

Juha Perämäki

Circus-pöytä ja Vocal-tuolit tuovat terassille edustavan ilmeen. - Pöydän kansi ja tuolien käsinojat ovat tiikki-puuta, joka vaatii hoitoa, sisustussuunnittelija Hanna Grönstrand muistuttaa.

Juha Perämäki

PORVOO | Jämäkän ja käytännöllisen puutarhan ruokailuryhmän ei välttämättä tarvitse olla niin kallis, että talouden tasapainottamiseksi on unohdettava grillaus ja popsittava loppukesä puuroa. Hong Kongissa myynnissä oleva Taverna-ryhmä on hyvä esimerkki. Sen hinta on huokea, piirun verran alle kolmesataa euroa.

Vaikka kalusteiden ulkonäkö onkin hitusen kömpelö, asiansa ne kyllä ajavat.

– Tuoleissa on tukeva istua ja pöytä on sopivan korkuinen, puutarhaosaston hoitaja Heidi Sorvali sanoo.

Setti on tarkoitettu neljälle ruokailijalle, mutta pöydän ääreen mahtuu helposti kuusikin henkeä, jos molemmat päätypaikat otetaan käyttöön. Tosin silloin joutuu tinkimään ryhmän kokonaisilmeestä: Tavernan pöytä ja neljä tuolia myydään aina yhteispakettina, samaa sarjaa olevia, yksittäisiä lisätuoleja ei siis voi ostaa erikseen.

Pöydän kansi ja tuolien istuin- ja selkäosat ovat säänkestävää ja helppohoitoista puujäljitelmää, polywoodia.

– Kalusteet on helppo pyyhkiä puhtaaksi kostealla rätillä ja pesuaineella. Mitään erityistä hoitoa Taverna-ryhmä ei tarvitse, Sorvali kertoo.

Kesän ikimuistoisten makunautintojen jälkeen, kun syksy jälleen koittaa, kalusteet on aika pakata talviteloille. Tavernan tuolit ovat pinottavia, mikä jättää varastoon säilytystilaa myös pallogrillille, ruohonleikkurille, kottikärryille, muoviliukumäelle, puhallettavalle uima-altaalle, hiekkaleluille…

– Ja jos haluaa, pöytälevystä voi ruuvata jalat irti. Sekin säästää tilaa, Sorvali toteaa.

Vepsäläisen Circus-pöytä ja Vocal-tuolit sopivat jo vaativampaankin makuun. Hintaa pöydälle ja kuudelle tuolille kertyy yhteensä vajaat parituhatta euroa. Vastineeksi saa kokoa, näköä ja laatua.

Circuksen ääreen mahduttaa ydinperheen lisäksi myös mummot ja vaarit.

– Tässä on aseteltuna tuolit kuudelle hengelle, mutta kahdeksankin menee mukavasti, sisustussuunnittelija Hanna Grönstrand sanoo.

Alumiinirunkoisia kalusteita elävöittävät kestävä tiikkipuu sekä viime kesinä tutuksi käynyt polyrottinki. Pöydän kansi ja tuolien käsinojat ovat kaunista tiikkiä, tuolien selkänojat ja istuinosat polyrottinkia.

– Tiikki on pitkäikäinen, mutta vaatii hoitoa. Kalusteiden puuosat olisi hyvä öljytä niin keväällä kuin syksyllä, Grönstrand muistuttaa.

– Toisaalta, jos haluaa, että puuosat harmaantuvat kauniisti, öljyämisen voi jättää tekemättäkin.

Circus-pöytä ja Vocal-tuolit myydään erikseen, joten istuimia voi hamstrata niin monta kuin sielu (ja lompakko) sietää.

Käyttäjän Sanna Puisto kuva