Boheemista tuli salonkikelpoinen

Edellisen kerran Jukka-Pekka Saraste on vieraillut Taidetehtaalla vuonna 2005. Silloin tunnelmat olivat Taidetehtaalla aivan toisenlaiset.

Juha Perämäki

Suvisoiton yksi alulle panneista voimista, kapellimestari Jukka-Pekka Saraste vieraili kuluneella viikolla ensimmäistä kertaa remontoidulla Taidetehtaalla.

Juha Perämäki

PORVOO | Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste astui reilu parikymmentä vuotta sitten vanhaan tehdasrakennukseen Porvoonjoen länsirannalla. Tila oli hiekkainen, likainen ja pölyinen. Suvisoitto oli kasvanut kahdessa vuodessa ulos Porvoon tuomiokirkosta ja suurempaa tilaa oltiin haettu vanhasta Fiskarsin tehtaasta.

– Rakennus oli aika boheemissa kunnossa, jos näin voi sanoa. Välillä oli harjoituksissa vähän yskäinen olo, Saraste muistelee Avanti!n elon alkuaikoja Taidetehtaalla.Nyt sen reilut 20 vuotta myöhemmin Saraste istuutuu vasta paketista otetulle harmaalle tuolille uutuudenkarhean Avanti-salin takaosaan ja katsoo ympärilleen. Hiekasta ja pölystä ei ole tietoakaan.

– Ihmeissäni olen tässä katsellut, että tästä on tullut näin kiva. Kyllä tässä on hienosti minun mielestäni saatu säilytettyä vanhan rakennuksen olemus ja saatu kytkettyä se uuteen. Tällaiset ratkaisut ovat hyvinkin toimivia, saadaan lisättyä uusia elementtejä, mutta säilytettyä tunnelma.

Edellisen kerran Jukka-Pekka Saraste on vieraillut Taidetehtaalla vuonna 2005. Silloin Saraste nousi estradille Suvisoiton merkeissä ja tunnelmat Taidetehtaan tulevaisuudesta olivat aivan toiset.

– Silloin talon kohtalo oli aika lailla esillä, mitä tälle tehdään ja fiilikset olivat aika matalalla. Nyt kun tämä rakennus on tässä, niin tuntuu kuin kaikki olisi tapahtunut aika nopeasti, kapellimestari tuumaa.– Kuten sanoin juuri Musiikkitalon kohdalla, niin näille päätöksille on jonkinlainen aika, jolloin ne pitää tehdä. Jos sitäkään päätöstä ei olisi tehty silloin kun se tehtiin, niin nyt sen läpivieminen olisi täysin mahdoton ajatus. Tällaiset hankkeet tarvitsevat taitavia puuhaajia ja esitaistelijoita, muuten ei mitään tapahdu. Välitän tässä kiitokset ja onnittelut kaikille jotka ovat Porvoossa edistäneet tätä.

Jukka-Pekka Saraste panee Avanti-salin tosi testiin 19. toukokuuta, kun hän johtaa salissa Nordea Jean Sibelius Orchestran konsertin.

– Kyllä minä uskon, että akustiikka toimii. Tämä on mittasuhteiltaan simppeli tila. Ei liian iso tai korkea.

Suvisoitossa Sarastetta sen sijaan tuskin ihan pian nähdään, siitä pitää huolen miehen täynnä oleva kalenteri.

– Suvisoitossa mukanaolo on logistinen mahdottomuus. Aikataulut eivät ole antaneet periksi, kun kausi jatkuu Saksassa sen verran pitkälle kesään. Nyt on ollut ehkä yksi työntäyteisempiä kevätkausia. Mutta kaikki on mennyt hyvin, ei sen puolesta valittamista.

Sarasteen päätyö on sekä Oslossa että Kölnissä. Hän toimii Saksassa Westdeutschen Rundfunks -yleisradioyhtiön sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja Norjassa Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina.

Käyttäjän Sari Orkomies kuva