Almin talo oli syttyä tuleen

Remontissa oleva Almin talo uhkasi syttyä palamaan perjantaina. Talo tulee aikanaan Loviisanseudun Taideyhdistyksen taidemuseo- ja näyttelykäyttöön.

Samu Karvala

LOVIISA | Taide- ja kulttuurikäyttöön paraikaa remontoitavalle Almin talolle oli käydä köpelösti perjantaina, kun sen seinustalla ollut purukasa syttyi palamaan. Talon onneksi ohikulkija huomasi purukasan kytevän ja palokunta ehti ajoissa paikalle.

– Ainekset olivat kasassa pahempaan. Purukasa oli aivan puolen metrin päässä talosta ja puru oli rutikuivaa. Jos puru olisi syttynyt puoli tuntia myöhemmin, eikä kukaan olisi kulkenut paikan ohi, olisi tulipalolla ollut suuri mahdollisuus levitä taloon, kertoo paloesimies Henry Berlin.

Palomiehet epäilevät palon syttymissyyksi purukasaan heitettyä tupakantumppia.

– Varmoja emme tietenkään voi olla, mutta ei tällaiselle palolle mitään luonnollistakaan syytä ole, Berlin sanoo.

Puuskittainen tuuli avitti tupakantumppia purukasan sytyttämisessä. Berlin muistuttaakin, ettei tupakantumppeja pitäisi viskellä mihin sattuu, varsinkaan sammuttamatta niitä ensin.

Myös remonttimiehet saavat Berliniltä huutia riskialttiisti sijoitetun purukasan vuoksi.

– Joutaisivat vähän siivota välillä.

Puru on peräisin vanhan talon sisuksista, jossa sitä on käytetty eristeenä.

Almin talo on ollut vuosia purku-uhan alla. Rakennuksen tulevaisuus varmistui viime syyskuussa, kun Loviisan kaupunginhallitus päätti myydä talon Studio Hyvät Tyypit Oy:lle kahden euron kauppahinnalla.

Käyttäjän inka.toyryla@media.fi kuva
Inka Töyrylä