Ajotaitokisojen parhaat pärjäävät liikenteessä

Raimo Seppä (vas.) ja Jari Vuori ovat kokeneita kuljettajia sekä kilpailijoita. Seppä on osallistunut kansainvälisiin ajotaitokisoihin bussilla.

Ulla Ora

Ammatikseen rekkaa ajanut Päivi Koponen on tuttu näky rahtareiden ajotaitokisoissa. Kerran hän on ollut mukana SM-tasolla.

Ulla Ora

Ajotaitokilpailun rastit vaativat ajajalta tarkkuutta. Tällä rastilla piti ohittaa vastaan ajava kuviteltu polkupyöräilijä.

Ulla Ora

PORVOO | Rahtarit kilpailivat lauantaina siitä, kuka on taitavin kuljettaja liikenteessä. Porvoon liikenteen pihalla järjestettyyn kilpailuun osallistui 22 kuljettajaa eri puolilta Suomea. Kyseessä oli karsintakilpailu, jonka parhaat pääsevät kilpailemaan SM-kisoihin Tampereelle. Mukana kilpailussa oli rekkojen lisäksi busseja.

Lahtelainen Raimo Seppä on eläkkeelle jäänyt bussinkuljettaja, jolle ajotaidon ylläpitäminen on yhä tärkeää. Hän on osallistunut ajotaitokilpailuihin vuosien ajan ja päässyt neljä kertaa kilpailemaan kansainvälisille areenoille. Hänen paras sijoituksensa on kolmas sija maailmanmestaruuskilpailuissa.

– Minulle työ ja harrastus ovat olleet sama asia. Tästä harrastuksesta on ainakin hyötyä käytännön työssä, sanoo rahtareiden Lahden osaston puheenjohtaja Seppä.

Porvoon ajotaitokilpailussa oli yhteensä kymmenen tehtävää, jotka kaikki olivat ajokokeita. Esimerkiksi yhdessä tehtävässä piti tönäistä kahdesta kymmenen sentin välein olevasta portista ulommaista. Täysperävaunurekalla sellaiseen tarkkuuteen pääseminen vaatii taitoa. Sepän mukaan vaikein tehtävä on peruuttaminen. Tehtävän tekee hankalaksi se, että peileistä huolimatta rekan kanssa jää väistämättä kuolleita kulmia, joista ei näe esimerkiksi pyöräilijää.

Lue lisää maanantain Uusimaasta.