Koivunlehdet ovat puhjenneet

Tiesitkö, että pieninä koivunlehdet ovat erittäin C-vitamiinipitoisia ja niitä voi käyttää tällöin teehen, salaattiin tai napostella sellaisinaan?

Anneli Tuominen-Halomo

Koivunlehtien puhkeaminen on päässyt viime päivinä vauhtiin. Maan eteläisimmissä osissa lehdet ovat monin paikoin jo yli kahden sentin mittaisia.

Lehtien puhkeamisen pohjoisraja on sisämaassa näihin aikoihin Pohjois-Savon korkeudella.

Myös useat muuttolinnut ovat palanneet. Suomen yleisintä pesimälintua, pajulintua, on mahdollista kuulla Oulun korkeudella saakka.

– Pajulintu on helppo havaita sen tunnistettavan laulun perusteella. Nyt on vuoden paras aika mennä aamuyön linturetkelle kuuntelemaan pesimälintujemme upeita yökonsertteja, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Äitienpäivän viikonlopun paikoin lämmin sää sai luonnontarkkailijat sankoin joukoin liikkeelle ja keväthavaintoja kirjattiin runsaasti.

Monet tutut kevätlajit ovatkin nyt kauneimmassa loistossaan. Vielä on odotettavissa myöhäiskevään viimeisimpien kukkijoiden, kuten tuomen ja kielon kukinnat.

Muuttolinnuista odotetaan vielä erityisesti tervapääskyä, joka palailee muuttomatkaltaan toukokuun loppupuolella.

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 26.-27.5.

Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea.

toimitus