Festarikalevala on nyt valmis - rokkikansan tarinoiden tallentaminen jatkuu yhä

Festarikalevalan tarkoituksena on toimia käsikirjana kesäfestareille suuntaavalle väelle.

Roisto

Festarikausi kolkuttelee jo ovella. Jotta kesän festivaaleista saisi vielä entistä enemmän irti rokkikansalle on ilmestynyt oma kansalliseepos, Festarikalevala.

Hiljattain ilmestynyt teos on koonnut yksiin kansiin suomalaisten hauskimmat festarimuistot. Kirjan sisältämät kansantarinat kerättiin avoimella kutsulla festarikalevala.fi-verkkosivuston kautta keväällä 2012.

– Festarikansa oli hyvin ahkera, sillä yhdeksän viikon aikana saimme lähes 400 omakohtaista tarinaa. Kirjaan mahtui reilu sata kertomusta, mutta julkaisukelpoisia olisi ollut paljon enemmän. Kirjaa kootessa meitä vaivasikin positiivinen runsauden pula, Festivaalikalevalan kokoamisesta vastanneen Roisto oy:n toimitusjohtaja Esa Nikkilä toteaa.

 

Tarkoituksena on pitää verkossa reaaliaikaista festari-päiväkirjaa.”

 

Kirjan kansien ulkopuolelle jääneet tarinat eivät kuitenkaan mene hukkaan. Päinvastoin. Nikkilän mukaan festarikalevala.fi-sivusto elää edelleen ja siitä on tarkoitus tehdä suomalaisen festarikulttuuriperinnön elävä arkisto.

– Tavoitteena on, että esimerkiksi tulevan kesän aikana festivaalivieraat voisivat kirjoittaa kokemuksistaan reaaliaikaisesti eli pitää sivuston kautta kesäfestaripäiväkirjaa, Nikkilä kuvailee.

Idea suomalaisten festarimuistojen keräämiseen syntyi alunperin syntyi yhteistyössä Rumba-lehden kanssa, kun tekijät huomasit, ettei aitoja, kokemuspohjaisia tarinoita ole kerätty. Siitäkin huolimatta, että suomalaisella festivaalikulttuurilla on jo lähes 40 vuotinen historia.

Vaikka rokkikansan omakohtaiset muistelot näyttelevätkin pääosaa varsinaisessa kirjassa, rokkikansan kansalliseepoksen tarkoitus on toimia myös käsikirjana kesäfestareille. Nikkilä kertoo, että Festarikalevalasta löytyykin niin tee-se-itse-ohjeita, käytännön vinkkejä kuin muuta hyödyllistä festaritietoa. Mukana on myös mieleenpainuvia festarimuistoja kotimaisilta artisteilta kuten Kotiteollisuuden Jouni Hynyseltä, Apulannan Toni Wirtaselta ja PMMP:n Mira Luotilta.

Käyttäjän ulla.yliherne@media.fi kuva
Ulla Yliherne