Hyvinkään ampuja ei ole kertonut syytä tekoonsa

Hyvinkään keskusaukio lauantaina klo 16 aamuöisen ampumistapauksen jälkeen.

Petri Lyy

HYVINKÄÄ | Hyvinkäällä lauantain vastaisena yönä kaksi ihmistä surmannut ja seitsemää haavoittanut 18-vuotias hyvinkääläinen mies ei ole kertonut syytä tekoonsa.

Mies on tunnustanut teot ja sanonut valinneensa uhrinsa sattumanvaraisesti. Mies ampui kahdella kiväärillä Hyvinkään keskustassa sijaitsevan rakennuksen katolta tien toisella puolella olevaan väkijoukkoon useita laukauksia hieman ennen kello kahta aamuyöllä.

Silminnäkijöiden mukaan mies toimi harkitusti ja rauhallisesti ennen kuin pakeni paikalta.

Maastopukuun pukeutunut mies pidätettiin kello 7.45 noin kahden kilometrin päässä tapahtumapaikalta maastosta Jokelantien läheisyydestä.

Pidätys sujui rauhallisesti ja miehen käyttämät kiväärit löytyivät lähistöltä.

18-vuotias hyvinkääläinen nainen menehtyi tapahtumapaikalla luoteihin ja 19-vuotias hyvinkääläinen mies myöhemmin sairaalassa. Mies pelasi Tahkon superpesisjoukkueessa, jonka jäsenistä kaksi muutakin loukkaantui lievemmin luodeista.

Molemmat uhrit opiskelivat paikallisessa ammattikoulutusyhtiö Hyriassa, nainen lähihoitajaksi ja mies sähkölinjalla. Hyrian toimitusjohtaja Jarno Tuimalan mukaan molemmat pärjäsivät opinnoissaan erinomaisesti ja olisivat tulleet palkituiksi stipendeillä päättäessään opintonsa ensi perjantaina.

Muista uhreista pahiten loukkaantui paikalle ensimmäisenä tulleen poliisipartion 23-vuotias naiskonstaapeli, joka sai luotiliiveistä huolimatta luodin vatsaansa. Hän oli lauantai-iltana erittäin kriittisessä tilassa Meilahden sairaalassa.

Loukkaantuneista suurin osa on hyvinkääläisiä miehiä ja naisia. He ovat syntyneet 1977-1993. Osa uhreista oli Hyrian opiskelijoita, osa lukiolaisia. Ampujan ja uhrien välillä ei ole tiettävästi mitään yhteyksiä.

Ampujalla ei ole aiempaa rikostaustaa ja hän on tutkinnanjohtaja Mika Ihaksisen mukaan anastanut käyttämänsä kiväärin ja pienoiskiväärin lähipiirinsä asekaapista.

Ampuja näyttää toimineen yksin, vaikka etenkin tutkinnan alkuvaiheessa ei osattu varmuudella rajata pois muiden henkilöiden mukanaoloa.

Tutkintavastuu siirtyi lauantaina iltapäivällä Keski-Uudenmaan poliisilta keskusrikospoliisille.

Hyvinkään kirkossa vietettiin lauantaina iltapäivällä hartaustilaisuutta ja maanantaina kaupungissa järjestetetään suruliputus ja hiljainen hetki.