Autoliitto: Sovita turvaistuinta autoon jo etukäteen

Turvaistuimia on testattu EuroTest -ohjelmassa vuodesta 2000 lähtien.

.

Yksikään turvaistuin ei saanut arvosanaa ”erinomainen” Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen tuoreessa turvaistuintestissä.

Sen sijaan 16 istuinta arvioitiin turvallisuudeltaan hyviksi ja kymmenen sai arvosanan ”tyydyttävä”. Kaksi turvalaitetta jäi välttävään ja viisi tuotetta arvioitiin heikoiksi.

Testissä oli mukana kaikkiaan 33 istuinta. Istuimen saamaan arvosanaan vaikuttavat eniten kolariturvallisuus sekä asentamisen ja käytön helppous.

Turvaistuimia on testattu EuroTest -ohjelmassa vuodesta 2000 lähtien.

Testien tulokset ovat parantuneet 12 vuodessa lupaavasti, kehittämistä on edelleen. Suurin ongelma on istuinten asentaminen: paraskaan istuin ei ole turvallinen, jos se on asennettu autoon väärin.

Nyt testatuissa istuinmalleissa suurin osa on kuitenkin jo varustettu Isofix-kiinnitysjärjestelmällä. Järjestelmä vähentää virheasennusten määrää.

Isofix tulee marraskuussa pakolliseksi kaikissa uusissa tyyppihyväksytyissä automalleissa yhdessä istuimen liikettä rajoittavan top tether -yläankkuroinnin kanssa. Kaikissa uusissa autoissa Isofix on oltava kahden vuoden kuluttua.

Turvaistuintesti tosin osoitti, että istuinten Isofix-kiinnikkeistä löytyy isoja laatueroja.

Istuinta hankittaessa pitää myös huomioida, että kaikki istuimet ja automallit eivät ole yhteensopivia, vaikka Isofix löytyisi kummastakin.

– Turvaistuinta kannattaa ennen ostopäätöstä sovittaa autoon, jossa sitä aiotaan pääasiassa käyttää. Istuin kannattaa myös hankkia liikkeestä, josta saa asiantuntevaa opastusta muun muassa istuimen ja lapsen kiinnittämiseen turvallisesti, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo.

Uusimmat istuinkohtaiset testitulokset löytyvät osoitteesta www.autoliitto.fi/tietopankki/testi-ja-tutkimustuloksia/turvaistuintestit

toimitus