”Etuoikeus, joka ei tule monta kertaa silmille”

Vuoden 2012 Runeberg-palkinto ojennettiin viime helmikuussa Katja Ketulle. Nyt uusi Runeberg-palkinnon esiraati on aloittanut työnsä kohti ehdokkaiden valintaa.

Juha Perämäki

PORVOO | Runeberg-kirjallisuuspalkinnon esiraati on valittu. Esiraadin tehtävänä on etsiä tämän vuoden kotimaisen kaunokirjallisuuden joukosta 5-8 ehdokasta Runeberg-palkinnon saajaksi. Tämän vuoden kotimaisen kaunokirjallisuuden satoa lähtee ruotimaan kirjailija Sari Peltoniemi, tutkija ja kriitikko Pia Ahlbäck ja kriitikko Jouni Tossavainen.

Raadilla on edessä mittava työ. Ehdokkaat valitseva raati lukee ensi joulukuuhun mennessä yli 200 kirjaa. Esiraati suhtautuu tulevaan urakkaan innolla.

– Luku-urakalta odotan ennen muuta sitä, että saan mahdollisimman tarkan kuvan siitä, millaista kaunokirjallisuutta Suomessa julkaistiin vuonna 2012. Se on etuoikeus, joka ei tule monta kertaa silmille, Jouni Tossavainen toteaa.

Tossavaisella on kokemusta Runeberg-raadissa työskentelystä, hän on ollut aiemmin raadin jäsen vuonna 1991.

– Tämän tehtävän otan vastaan innolla – jopa euforialla! Tehtävä tarkoittaa puolen vuoden totaalista lukemista, luksuslukemista. Siitä

voin vain kiittää, Pia Ahlbäck sanoo.

Ahlbäck on kirjallisuuden tutkija ja filosofian tohtori, joka on joka on erikoistunut englantilaiseen kirjallisuuteen, erityisesti utopioihin ja dystopioihin.

– Toki olen tutkinut myöskin suomenruotsalaista ja jonkin verran suomenkielistäkin kirjallisuutta. Sen lisäksi toimin kääntäjänä tieteellisestä kirjallisuudesta sekä kriitikkona.

Kirjailija Sari Peltoniemi on koulutukseltaan äidinkielen opettaja ja pääaineenaan hän on yliopistossa lukenut kotimaista kirjallisuutta. Hän on erikoistunut lasten ja nuorten kirjallisuuteen, sekä spekulatiiviseen fiktioon.

– Suhtaudun tähän tehtävään pelonsekaisella innostuksella ja ylpeydellä. Luen kyllä normaalistikin kotimaista kirjallisuutta, mutta tässä mittakaavassa harvemmin, Peltoniemi kertoo.

Runeberg-palkinnon ehdokkaat julkistetaan joulukuussa. Esiraati ottaa vastaan teoksia 25.10. saakka. Lisätietoja kustantajille: Sari Orkomies, Runeberg-palkinnon sihteeri, puh. 020 770 3638, sari.orkomies(at)lehtiyhtyma.fi