Jane Fondan dieettiherkku saapui Suomeen

Islantilaiset Thórdís Lóa Thórhallsdóttir ja hänen miehensä Pétur Jónsson siirtyvät frozen yogurtia ostavien asiakkaidensa kanssa tulevaisuuteen. Jogon kanta-asiakkuus kulkee mukana kännykässä.

Heli Koivuniemi

Frozen yogurtin täytteet ja maut voit valita itse. Maustamattomana myslin kanssa tai maustettuna ja vuorattuna runsaalla marjaröykkiöllä.

.

Terveysintoilijoiden luopuminen herkuttelusta on herätellyt ravintola-alan yrittäjiä. Moni pohtii, millä valistuneet kuluttajat saadaan takaisin?

Matkustaessaan Yhdysvalloissa islantilaiset Thórdís Lóa Thórhallsdóttir ja hänen miehensä Pétur Jónsson törmäsivät jenkkejä jo viitisen vuotta ravistelleeseen herkkuun, frozen yogurtiin.

Jónsson katseli läpinäkyvään mukiin kerroksittain aseteltua jogurttia, mysliä ja marjoja ja sanoi vaimolleen: – Tuossa se on. Me perustamme Suomeen ketjun, joka myy frozen yogurtia.

Näin syntyi Jogo, jonka nimi yhdistettiin jogurtista ja go-sanasta.

Yhdysvalloissa ja Aasiassa jo muutaman vuoden riehunut frozen yogurt villitys ei ole trendinä suinkaan uusi. Sen keksi alun perin 1980-luvulla dieettikuningatar Jane Fonda. 80-luvun jälkeen into herkkua kohtaan hiipui, kunnes suosio jälleen terveyssyistä kipusi huippuunsa.

 

Erikoisuutena on, että annos kootaan itse.

 

Kotimaisesta maidosta ja luonnonjogurtista jäädytetty frozen yogurt tarjotaan joko maustamattomana tai marjoilla ja hedelmillä maustettuna. Erikoisuutena on, että annos kootaan itse.

Terveyttään vaaliville löytyy sesongin mukaan mansikoita, pensasmustikoita, meloneita, viinirypäleitä ja niiden lisäksi erilaisia myslejä ja kookoshiutaleita.

Herkkuja kaihtamattomat voivat valita annoksensa pinnalle lukuisan joukon hedelmäisiä ja suklaisia karkkeja tai vaikkapa jauhettua tulista turkinpippuria.

Thórhallsdóttir uskaltaa väittää, ettei herkku tule kalliiksi. 100 grammaa maksaa 2,10 euroa.

– Tyypillinen annoskoko maksaa saman verran kuin kupillinen lattea. Sitähän suomalaiset juovat nykyisin runsaasti.

 

Suomalaiset valitsevat pizzaan eri täytteet kesällä ja talvella.”

 

Mutta miten islantilaispariskunta päätyi Suomeen?

– Avasimme Pizza Hutin vuonna 2003 Islannissa ja vuonna 2006 jatkoimme saman ketjun parissa Suomessa, markkinointialan asiantuntijan ja yliopiston professorin pallilta yrittäjiksi hypännyt pariskunta kertoo.

Suomessa heitä viehättää erityisesti yrittäjyyden helppous.

– Korot ovat alhaalla ja parasta on, että työntekijät tekevät mitä lupaavat, sanovat yrittäjät kuuden vuoden kokemuksella.

Kokemuksensa perusteella he aikovat vaihtaa myös jogurtin lisukkeita vuodenaikojen mukaan.

– Olemme huomanneet, että suomalaiset valitsevat talvisin pitsaansa eri täytteet kuin kesäisin. Uskomme, että frozen yogurtin syöjillä on samat mieltymykset.

Jogo-ketju avasi ensimmäisen myymälänsä Helsingin Tennispalatsiin 22. toukokuuta.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi