Säälistä on tullut sairautta

Sotilaspojat kävivät kunnioittamassa sankarivainajia. Vanhat sinibaretit Lars Heinonen ja Tauno Henriksson seisoivat kunniavartiossa, Toini Kivioja, Markku Majaniemi ja Erkki Nieminen toimivat seppelenlaskijoina.

Juha Perämäki

Kuinka pitkään ja kuinka suurilla summilla pitää auttaa sitä, joka ei halua auttaa itseään?

Kuntalaiset ovat polttaneet edustajiensa välityksellä miljoonia euroja rakentaakseen uimahalleja, kouluja, kunnantaloja, teattereita ja terveyskeskuksia. Velkaa on otettu, jotta äänestävät saisivat haluamansa ja valtuutetut saisivat hallita kuntaa. Himo on voittanut itsehillinnän.

Velkakuntien asukkaat ja kreikkalaiset ovat demokraattisesti äänestäneet itsensä konkurssiin. Nyt ylivelkaiset kuntalaiset ja kreikkalaiset olettavat, että heidät pelastetaan vararikolta kuten pankit, aina uudelleen ja uudelleen.

Pelastus ja apupaketit ovat holtittomasti eläneiden mielestä solidaarisuutta ja hyväsydämisyyttä. Heidän mielestään sivistys ja omatunto edellyttävät uhkapelureiden pelastamista ja hyväksikäyttäjien armahtamista.

Saksalaiset äänestivät itsensä poliittiseen, taloudelliseen ja inhimilliseen tuhoon päästäessään natsit valtaan 1930-luvulla. Sen jälkeen heitä ei ole säälitty, vaan he ovat maksaneet täysimääräisesti isiensä teoista. Virolaiset vapautuivat neuvostoikeestä 20 vuotta sitten ja joutuivat rakentamaan valtionsa uudelleen. Virolaisia ei ole säälitty eikä autettu tarpeeksi, vaikka olisi pitänyt.

On kohtuutonta sääliä kreikkalaisia, sillä he ovat itse valinneet tiensä. Maailma, Eurooppa ja Suomi ovat peruuttamattomasti siirtyneet omavastuun aikaan. Jokainen äänestäjä, kunta, valtio ja talousliitto joutuvat itse vastaamaan harjoittamastaan politiikasta ja päätöksistä. Kreikkalaiset ovat synnyttäneet ilmapiirin, jossa auttamisesta on tullut sinisilmäistä tyhmyyttä.

Uutta rahaa ei enää heitetä pilaantuneen perään. Kompuroiva kuntauudistus osoittaa, etteivät hyvässä kunnossa olevien kuntien asukkaat halua pilata tulevaisuuttaan liittoutumalla ylivelkaantuneiden kanssa. Siksi olisi kohtuutonta, että hyvien euromaiden rahat jaettaisiin ylivelkaisille maille. Tämä säälittävä ehdotus sisältyy Ranskan presidentin suunnitelmaan, jolla EU-maiden velat niputettaisiin yhteisillä velkakirjoilla, eurobondeilla suureksi velkapotiksi, josta kaikki olisivat vastuussa.

Kirjoittaja on Suomen Lehtiyhtymän julkaisemien Helsingin Uutisten, Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Turkulaisen vastaava päätoimittaja.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä