Jos haluat talkoolaiseksi kesäfestereille, toimi nyt - paikat täyttyvät vauhdilla

Talkootyöläisiä tarvitaan festareilla muun muassa lipunmyynnistä siivoamiseen sekä järjestyksenvalvonnasta festareiden rakennus- ja purkutöihin.

Toni Tervo

Kesän festivaalit työllistävät jälleen tuhansia vapaaehtoisia talkoolaisia. Osa festivaaleista on jo valinnut talkoolaisensa, mutta nopeasti toimimalla ehtii vielä hakea useammille festareille. Erilaisia työtehtäviä löytyy lipunmyynnistä siivoamiseen sekä järjestyksenvalvonnasta festareiden rakennus- ja purkutöihin.

Riihimäkirock pestaa tänä kesänä noin 170–180 talkoolaista. Tuotantoassistentti Joonas Berlin kertoo, että Riihimäkirockin talkootyöläiseksi voi hakea kuka tahansa 15 vuotta täyttänyt. Mukaan ehtii vielä ja oman vapaamuotoisen hakemuksen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen rekry(at)riihimakirock.fi

– Hakijamäärä on kasvanut viime vuosiin verrattuna. Innokkaita nuoria riittää ja festivaalityö on monelle samalla arvokas ensimmäinen työkokemus. Halutessaan talkoolaiset saavat meiltä myös työtodistuksen, Berlin toteaa.

Riihimäkirockin järjestävä Loud 'n Live Promotions etsii talkooväkeä myös muihin kesätapahtumiinsa kuten Wanaja Festivaliin, Kokkola Rockiin, Love Music Festivaliin, Oulu Hip Hop-Festivaliin, Seinäjoen Vauhtiajoihin ja Aura Festiin.

 

Se on fakta, että ilman vapaaehtoisia festivaalia ei pystyttäisi järjestämään.”

 

Imatra Big Band festivaaleilla häärii tänäkin vuonna noin 70 talkoolaista. Big Band festivaalin markkinointipäällikkö Jaana Komi kertoo, että suurin osa festivaalin talkoolaisista on tuttuja jo edellisiltä kesiltä, mutta myös uusia vapaaehtoisia tarvitaan.

– Tänä vuonna kaipaamme talkoolaisia erityisesti kuljetustehtäviin. Festivaalityö on hektistä ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Sen takia otamme talkoohakemuksia vastaan jatkuvasti eikä varsinaista hakuaikaa ole, Komi kertoo ja kannustaa innokkaita lähettämään hakemuksen rohkeasti.

Imatra Big Band työllistää pääsääntöisesti yli 18-vuotiaita, mutta työtäpelkäämättömille alaikäisillekin on tarjolla muutamia tehtäviä, kuten välipalojen valmistamista artistivieraille sekä roudausta. Festivaalin verkkosivuilla muistutetaan, että löysiä hommia ei festivaalilta löydy, joten jokaiselta talkoolaiselta odotetaan aktiivisuutta, yhteistyökykyä ja oma-aloitteellisuutta.

– Talkootyöläisillä on valtava taloudellinen merkitys festivaalin onnistumisen kannalta. Se on fakta, että ilman vapaaehtoisia Imatra Big Bandia ei pystyttäisi järjestämään, Komi toteaa.

 

Kun talkoolaisemme viihtyvät, näkyy se myös ulospäin.”

 

Turussa juhlittava Ruisrock pestaa myös useamman sadan innokkaan talkoilijan. Ruisrockin tuottaja Jenna Ritala kertoo, että festarivaali pyrkii tarjoamaan kaikille talkootehtävistä kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua Ruisrockin järjestelyihin. Tulijoita olisi kuitenkin enemmän kuin vapaita talkoopaikkoja on tarjolla.

– Hakijamäärä kasvaa vuosi vuodelta. Uskon, että asiaan vaikuttaa se, että meillä pyritään huolehtimaan talkoolaisista hyvin ja pitämään talkootyöt kivoina ja rentoina. Kun talkoolaisemme viihtyvät, näkyy se myös ulospäin, Ritala kuvailee.

Ruisrockiin voi hakea talkootyöläiseksi kesäkuun loppuun asti. Ohjeet löytyvät festivaalin kotisivuilta, mutta tehtäviin haku tapahtuu sähköpostitse.

– Kaikilla rahatilanne ei välttämättä salli festarilippujen ostoa, joten talkoolaisuus on mukava keino ansaita liput festivaalille. Yritämme löytää kaikille sopivan ja mieluisan talkootehtävän, Ritala vakuuttaa.

 

Järjestyksen-valvojilta odotetaan puhdasta rikosrekisteriä.

 

Useimmissa kesätapahtumissa työntekijöiden valintaan vaikuttavat voimassa oleva anniskelupassi, järjestysmieskortti tai hygieniapassi. Myös kielitaidosta saa pisteitä.

Esimerkiksi Seinäjoella järjestettävä Provinssirockin talkootyöohjeissa toivotaan hakijoilta myös puhdasta rikosrekisteriä, sillä muun muassa järjestyksenvalvontatehtäviin ei pääse hakija, jolla on rikosrekisterissä merkintöjä esimerkiksi huumausaine- tai väkivaltarikoksista.

Mikäli mielii Provinssirockiin talkoolaiseksi, kannattaa pitää kiirettä. Festivaalin verkkosivuilla kerrotaan, että viimeinen ilmoittautumispäivä talkoolaiseksi on torstai 31. toukokuuta.

Yksi maamme suurimmista talkootyöhön nojaavista festivaaleista on Pori Jazz, jonka taustalla hyörii tänäkin vuonna lähes 500 vapaaehtoistoimitsijaa. Jazz-tapahtuma kelpuuttaa talkootyöläiseksi vain yli 18-vuotiaita. Oman toimitsijahakemuksensa voi käydä jättämässä festivaalin verkkosivujen kautta perjantaihin 15. kesäkuuta asti.

Käyttäjän ulla.yliherne@media.fi kuva
Ulla Yliherne