Tämä ei ole kalavale - tiedätkö paljonko painaa Suomen suurin kala?

Jokaiselle kala- ja rapulajille on määrätty ennätyskalarekisteriin alin paino- tai pituusraja.

Tomi Ronkainen

Ei. Tämä ei ole niitä kuuluisia kalajuttuja vaan todistetusti totta. 2000-luvun Suomen suurimman kalan titteliä pitää edelleen hallussa 25,4 kiloinen merilohi. Ennätyslohi pyydettiin loukuttamalla Pohjanlahdelta kesäkuussa 2001. Toiselle sijalle yltää Lohjan Hormajärvellä huhtikuussa 2004 pyydetty karppi. Painoa tälle tuulastamalla saadulle vonkaleelle kertyi yli 21 kiloa.

Pronssisijalle nousee 18,8 kiloinen hauki. Ennätyshauki pyydystettiin verkolla Iin Oijärveltä vuoden 2009 toukokuussa.

Tiedot käyvät ilmi Suomen ennätyskalarekisteristä, jonne kerätään tietoja 2000-luvun ennätyskaloista. Rekisteriin tallennetaan tietoja myös ennätysravuista.

Jokaiselle kala- ja rapulajille on määrätty ennätyskalarekisteriin alin paino- tai pituusraja, jonka ylittävät kalat tai ravut pääsevät Suomen ennätyskalalautakunnan tutkittavaksi ja hyväksyttäväksi. Esimerkiksi alle kaksikiloisia ahvenia ei kannata ennätyskalarekisteriin lähettää. Hauen alarajaksi on puolestaan määritelty 16 kiloa, merilohelle 22 kiloa ja kuhalle 11 kiloa.

Ennätyskalalautakunta luokittelee kalat ja ravut niiden dokumentoinnin ja uskottavuuden mukaan kolmeen ryhmään. Luokitteluun vaikuttaa muun muassa onko lautakunta saanut ennätyskalan nähtäväksi, onko saaliista olemassa kelvollista kuvaa ja onko kala punnittu joko kaupan vaa´alla tai vastaavalla.

 

Kalan arvo on sitä suurempi, mitä paremmin se on dokumentoitu.

 

Mikäli kesän kalareissulla onni on suosiollinen ja omaan pyydykseen tarttuu suuri vonkale, ennätyskalarekisteristä neuvotaan toimimaan huolellisesti. Kalan tai ravun arvo on nimittäin sitä suurempi, mitä paremmin saalis on dokumentoitu. Toimintaohjeissa kehotetaan myös säilyttämään kala tai rapu kokonaisena.

Kun tarpeelliset dokumentoinnit on suoritettu ja saalis on säilötty asianmukaisesti, ennätysrekisteristä neuvotaan täyttämään ja lähettämään saalisilmoituslomake liitteineen mahdollisimman nopeasti jollekin alan valtakunnalliselle järjestölle, joka kerää tietoja suurkaloista. Tietoja suurkaloista ja -ravuista keräävät muun muassa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Suomen Urheilukalastajain Liitto sekä Kalatalouden Keskusliitto.

Käyttäjän ulla.yliherne@media.fi kuva
Ulla Yliherne