Kenen joukoissa seisot keskiluokkainen?

Demarien puoluekannatus pomppasi reippaasti, kun SAK kaappasi vallan puolueessa.

Eero Heinäluoma (Sdp.) SAK:n entinen johtaja, nykyinen eduskunnan puhemies käynnisti operaation ”pelastetaan demarit Jutan kynsistä” jo kauan ennen tuoreimpia kannatusmittauksia. Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen ja puoluesihteeri Mikael Jungnerin johdolla puolue oli matkalla seuraavaan vaalitappioon.

Urpilainen ei kyennyt sopimaan talouspolitiikasta eikä eläkeuudistuksesta kokoomuksen kanssa. Hallitusyhteistyö oli aidosti vaakalaudalla.

Heinäluoma neuvotteli ilman Urpilaista sovun työnantajien ja hallituksen kanssa työ- ja varhaiseläkkeiden uudistamisesta. Näin palautettiin ay-demarien luottamus puolueeseen ja laskettiin pohja uudelle nousulle.

Heinäluoma runnasi vastoin Urpilaisen tahtoa uudeksi puoluesihteeriksi SAK:n tiedotuspäällikön Reijo Paanasen ja varapuheenjohtajaksi SAK:n entisen nuorisosihteerin Antti Lindtmanin.

Demarien linjaus vahvistaa, että Suomessa menestyy politiikassa ja yrittäjänä, kun ymmärtää palkkatyöllä elävää keskiluokkaa. Sen äänillä ratkaistaan kunta-, eduskunta- ja presidentinvaalit ja sen rahoilla maksetaan verot, valtionvelka ja kustannetaan kulutus.

Nuorisotyöttömien ja varhaiseläkeläisten välissä sinnittelevä keskiluokka ei luota aatteisiin tai ruusunpunaiseen unelmahöttöön vaan palkkatyöhön, jota se myy työnantajille.

Keskiluokalla on koti, perhe ja lapset, joita yhteiskuntapolitiikan on tuettava. Demarien uusi nousu haastaa kokoomuksen, joka on vahvistunut asiapolitiikalla. Nyt keskiluokalla on kaksi kiimaista kilpakosijaa.

Demarien nousussa on kolmaskin puoli. Mitä enemmän persujen Timo Soini peittelee puoluetoveriensa töppäilyjä, sitä vähemmän puoluetta kannatetaan. Espanjassa on talletuspako, kun kansa ottaa rahansa epäluotettavista pankeista. Persuilla on kannatuspako, kun äänestäjät hylkäävät puolueen.

Kirjoittaja on Suomen Lehtiyhtymän julkaiseminen Helsingin Uutiset, Länsiväylä, Vantaan Sanomien ja Turkulaisen vastaava päätoimittaja.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä