Kekseliäs taikoo nukkumapaikan vaikka riippumatosta

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2010 eniten kesämökkejä Länsi-Turunmaan kunnassa. Seuraavaksi eniten mökkejä oli Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Salossa. 2000-luvulla rakennettujen mökkien keskimääräinen pinta-ala oli 64 neliötä, kun se 1990-luvulla rakennetuissa mökeissä oli 49 neliötä.

Elina Lukka

Vuodesohva on pikkumökkien pelastus. Siitä saat kahdelle vieraallesi ylimääräisen pedin. Säilö petivaatteet päivisin laatikossa.

JYSK

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä, ja lisää mökkejä rakennetaan koko ajan. Vaikka uudet kakkoskodit ovat usein tilavampia ja paremmin varusteltuja, suuri osa mökeistä on edelleen pieniä, perinteisiä mummonmökkejä.

Miten kalustat mökkisi, jos neliöitä on pienen yksiön verran?

– Pienissä tiloissa kannattaa suosia monikäyttöisiä huonekaluja, jotta ahtaisiin neliöihin ei tarvitse sovittaa esimerkiksi sekä vuodetta että sohvaa, neuvoo myymäläkouluttaja Minna Timonen JYSK:stä.

Kätevin vuoteen ja sohvan yhdistelmä on vuodesohva tai hyvällä patjalla päällystetty sohvasänky. Myös runkopatjavuoteesta saat loihdittua päivän ajaksi sohvan, kun peität sen päiväpeitolla tai huovalla ja teet tyynyistä selkänojan.

– Vuodesohvista ja sohvasängyistä saat levitettyä parivuoteen kokoisen nukkumapaikan joko omalle perheellesi tai vieraille. Niiden alle mahtuu hyvin säilytyslaatikoita, jos mökillä on pulaa kaappitilasta.

Kaikkia ei päivällä pepun alla painuneiden peittojen alla nukkuminen innosta. Timonen suosittelee tässä tapauksessa siirtämään vuodevaatteet päivän ajaksi esimerkiksi säilytyslaatikkoon.

– Parhaat mökkivuodevaatteet ovat keveitä ja ilmavia, ja ne mahtuvat hyvin säilöön. Mökeissä on usein välillä liian lämmin ja toisaalta liian viileää, joten hyvä vaihtoehto on esimerkiksi kevyt ja ohut untuva- tai höyhenpeitto. Se on lämmin, mutta niin hengittävä, ettei sen alla tule hiki edes helteellä.

Lapset riemastuvat, jos saavat nukkua yönsä riippumatossa.”

Jos höyhenet eivät houkuta, vaihtoehdoksi käy ohut puuvillapäällysteinen peitto, jossa on tekokuitutäyte. Hengittävä luonnonkuitupäällinen ei ole lämpimällä säällä niin hiostava kuin kokonaan tekokuidusta tehty peitto. Myös lakanoissa kannattaa suosia puuvillaa tai puuvillasatiinia.

– Kun lähdet mökiltä syksyllä, älä jätä vuodevaatteita myttyyn sänkyyn. Ripusta peitot ilmavasti esimerkiksi sisäoven tai kaiteen päälle ja nosta patjoja sen verran pystyyn, että ilma kiertää niiden alla.

Mökillä on useimmiten pulaa nukkumapaikoista, kun kutsutut ja kutsumattomat vieraat saapuvat kylään. Jos sohva- ja sänkyarsenaali ei riitä, ota avuksi kokoontaitettavat retkivuoteet tai rullattavat ja puhallettavat patjat.

– Motorisoitu ilmapatja on ehkä kätevin varavuode, sillä se menee tyhjänä todella pieneen tilaan ja sen saa täytettyä helposti. Useimmat patjat voit täyttää myös jalkapumpulla eli sähköä et välttämättä tarvitse. Jalkapumpun kanssa tosin saattaa tulla sen verran hiki, että kannattaa käydä saunassa vasta patjan täyttämisen jälkeen, Minna Timonen nauraa.

– Myös aurinkotuolista tai riippumatosta saat tarvittaessa varavuoteen. Uskon, että varsinkin lapset riemastuvat, jos saavat nukkua yönsä riippumatossa, Timonen heittää rohkean idean ilmaan.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi