Vaalikoneemme on nyt avattu!

Ruoka

Lahna ja kampela ovat mainettaan parempia ruokakaloja

Täytä lahna mökkipihalta löytyvillä villiyrteillä ja havunoksilla. Heitä kala savustuspönttöön tai kääri se folioon ja anna muhia grillissä miedolla lämmöllä.

Pro Kala

Lahna ja kampela ovat usein aliarvostettuja kaloja. Maustamalla ne omilla lempimausteillasi -tai yrteilläsi, saat niistä entistä maukkaamman aterian.

Mökkiolosuhteissa mausteet ja yrtit eivät aina ole saatavilla.

Pahimman puutteessa voit kokeilla, minkälaisen makuvivahteen antavat pihakatajan neulaset kalalle.

Rasvaisen ja maukkaan lahnan paras pyyntiaika on keväällä.

Lahna maistuu kokonaisena tai paloina keitettynä sekä lämpimänä että kylmänä.

Erityisen hyvää se on uunikalana, joko sellaisenaan tai täytettynä.

Myös savustetuilla ja suolatuilla lahnoilla on ystävänsä.

Valkolihaisten kampeloiden parhain pyyntiaika ajoittuu loppukesään ja syksyyn.

Kampelassa on hieno ja mieto maku.

Harvinaisemman piikkikampelan liha on hieman kiinteämpää kuin kampelan.

Piikkikampela on komea kokonaisena ja siitä riittää usealle ruokailijalle, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna.

Alla resepti, joka sopii erityisesti keventäjille. Kokeile ja päätä, mikä on oma suosikkisi.

Kampelafile raejuustolla ja vihreillä pavuilla

2 keskikokoista kampela-

filettä (noin 150 g fileitä)

1 rkl limemehua

1/2 tl suolaa

1/2 tl oliiviöljyä

Kastike:

100 ml vähärasvaista

luonnonjogurttia

1 rkl limemehua

4 rkl raejuustoa

1/2 rkl persiljaa

200 g keitettyä täysjyväriisiä

vihreitä papuja,

porkkanatikkuja tarjoiluun

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita limen mehu ja suola keskenään. Laita kalafileet matalaan uunivuokaan. Lusikoi limemehu-suolasekoitus fileiden päälle ja sen jälkeen oliiviöljy ja peitä alumiinifoliolla.

Kypsennä 20 minuutin ajan. Poista folio ja ruskista uunissa vielä viisi minuuttia.

Kiehauta tällä välin vettä kahdessa kattilassa.

Keitä riisi ohjeiden mukaan pehmeäksi.

Keitä vihanneksia viiden minuutin ajan pehmeäksi.

Sekoita jogurtti, limemehu, raejuusto ja persilja kulhossa.

Ota kala uunista, kaada jogurttikastike kalan päälle ja tarjoile vihreiden papujen kanssa.

Kalorimäärät putoavat, kun käytät kevytkastiketta, jossa ei ole kermaa. Tarjoile kampela täysjyväriisin kanssa ranskalaisten perunoiden sijaan.

Resepti: Nestle Fitness

Tiesitkö, että...

Kalan perusmausteena jodisuola on karvaamman makuista kuin merisuola, joka maistuu pehmeämmältä.

Öljyistä rypsiöljy on miedoimman makuista.

Jos kalaa paistetaan ilman rasvaa, kuumalle pannulle kannattaa sirotella vähän hienoa suolaa, jotta kala ei tartu pannuun kiinni.

Niin kauan kun kala on kuumaa, se jatkaa kypsymistä. Siksi kala kannattaa jättää mieluummin hieman raa’aksi kuin kypsentää loppuun asti.

Rasvainen kala säilyy huonommin kuin vähärasvainen.

Vältä kalan liikaa pesemistä – todelliset kalamiehet sanovat, että kala on uinut tarpeeksi, kun se kerran nostetaan merestä tai järvestä.

Lähde: Pro Kala

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat