Koiraihmiset pelastavat eläimiä kaduilta ja toisten hampaista

Katariina Kaasisen Niilo-koirasta (oik.) ei tiedetä kuinka vanha se on - eläinlääkäri arvioi sen ainakin yli kymmenenvuotiaaksi.

Anni Alentola

Toukokuun lopussa perustettu eläinsuojeluyhdistys Kulkurit ry päätti aloittaa uuden yhdistyksen, sillä kasassa oli toimiva porukka, joka halusi samoja asioita. Jäsenillä oli jo valmiiksi kokemusta kodittomista ja kaltoin kohdelluista eläimistä ja niiden auttamisesta.

Yhdistyksellä on yhteistyötahot Virossa ja Romaniassa. Eläimille etsitään uusia koteja Suomesta, autetaan paikan päällä sterilointi-, ruoka-, ja eläinlääkärikuluissa sekä yritetään vaikuttaa paikallisten asenteisiin. Missiona on saada kulkukoirien ja -kissojen määrä vähenemään.

– Tehokkain tapa on sterilointien tukeminen. Romaniassa on arvioiden mukaan jopa yli kaksi miljoonaa koditonta koiraa. Virossa noin 10 000, ja siellä asiat ovatkin parantuneet viime vuosina, kertoo tuusulalainen Katariina Kaasinen, yhdistyksen jäsensihteeri.

 

Virossa kodittomia kissoja on huomattavasti enemmän kuin koiria. Romaniassa kulkukissoja on vähemmän, koska ne päätyvät monesti koirien suihin.

Kulkurit järjestää eläinten tuonteja Suomeen. Sen ohella järjestetään erilaisia tapahtumia, joilla tehdään yhdistystä tunnetuksi ja saadaan kerättyä varoja toimintaan.

– Yhteistyötarhat, joista eläimet tuodaan, löydettiin alun perin internetistä, otettiin selvää ja käytiin paikan päällä katsomassa. Nyt yhteistyötä on tehty jo vuosia, sanoo Kaasinen.

 

Kaasisella on ollut omia eläimiä jo parikymmentä vuotta. Nyt kotona on kasvattajalta ostetun koiran Muskan lisäksi koirat Niilo ja Bella, sekä kissat Pörrö ja Pesonen. Niilo on tuotu Virosta, eikä sen iästä ole tietoa.

– Kun Niilo tuotiin pari vuotta sitten, eläinlääkäri arvioi silloin, että koira on reippaasti yli kymmenenvuotias, Kaasinen sanoo.

Kaasinen on matkaamassa itse Romaniaan ensimmäistä kertaa kesäkuun lopussa.

Millainen ihminen sitten soveltuu löytökoiran omistajaksi?

– Tavallinen maalaisjärkinen ihminen, joka on kuitenkin valmis tekemään töitä. Usein koirat sopeutuvat kuitenkin hyvin Suomeen, mutta aluksi pitää varata paljon aikaa uuden koiran kanssa, Kaasinen neuvoo.

Käyttäjän Anni Alentola kuva
Anni Alentola