Spesialisti: Grillaus on taitolaji, jota vasta harjoitellaan Suomessa

Tatu Lehtovaaralle käy tarvittaessa grilli kuin grilli. Eväsretkelle sopii kertakäyttögrilli, kotipihalla hänellä on kaasugrilli ja mökkeillessä hän käyttää hiiligrilliä. Hiilet mies sytyttää grillaajan tuoppia muistuttavalla piippusytyttimellä, joka on korvaamaton apu grillatessa.

Heli Koivuniemi

Tatu Lehtovaara kannustaa käyttämään erilaisia grillejä ja grillattavia monipuolisesti. Halsterikalan voi grillata retkellä vaikka kertakäyttögrillissä.

Pro Kala ry

Satunnainen grillaaja tuskailee pallogrillinsä ääressä.

– Hiilet eivät syty, liha palaa kiinni ritilöihin ja päältä hiillostunut, sisältä raaka möhkäle maistuu sytytysnesteelle.

Mikä neuvoksi?

Kesän grilliherkut -kirjan kirjoittanut Tatu Lehtovaara uskoo, että grillaus on välinelaji. Hänen yksi rakkaimmista välineistään on piippusytytin, jolla hiilet syttyvät vaivattomasti.

 

Käyttökelpoisen grillin saa 200–300 eurolla.”

Lehtovaara puhuu eri grillien ominaisuuksista ja myöntää molempien sekä hiili- että kaasugrillin tarpeelliseksi eri käyttötarkoituksia varten – jos siis grillaa muutakin kuin lenkkiä itselleen.

 

Käyttökelpoisen, keskihintaisen grillin saa hänen mukaansa 200–300 eurolla.

– Jos lisäät hintaan vielä pari sataa, saat monipuolisen laitteen.

Isomman grillin parhaimpia ominaisuuksia on, että se mahdollistaa grillaamisen eri tasoilla ja eri kuumuuksissa.

Lehtovaaran mukaan grilliä ostaessa tingitään usein laadusta. Hänestä pieni säästö vaikuttaa huomattavasti laatuun.

– 50–100 euroa halvemmalla saat grillin, joka ruostuu ensimmäisen kesän jälkeen ja joka vaatii erityisiä huoltotoimia, jotta sen saa uudelleen käyttökuntoon.

Grillattavien raaka-aineiden esikäsittely nopeuttaa puolestaan valmistamista.

– Pilko palaset kypsymisjärjestyksen mukaisesti tai esikypsennä raaka-aineet, jotka vaativat pidemmän kypsymisajan. Näin vältyt tarjoilemasta kypsiä, ylikypsiä ja raakoja raaka-aineita.

Sipulit Lehtovaara neuvoo keittämään etukäteen suolavedessä.

Kokonaista kalaa on helppo käsitellä grillissä, mutta fileet kannattaa laittaa folioon, jotta pehmeä liha pysyy kasassa grillauksen ajan.

Lämpömittarilla on helpoin varmistaa lihan oikea kypsyysaste.

 

BBQ-grillaus on varsinaista slow foodia.”

 

Grillistä putoava rasva polttaa lihan pinnan. Lehtovaara laittaa grillin pohjalle tiputusastian ja hiilet astian ympärille.

Grillattava ruoka sopii myös retkievääksi, kunhan esivalmistelet grillattavat kotona.

– Ota kertakäyttöinen grilli mukaan, laita kalat halsteriin ja mausta ne yrteillä, mies vihjaa.

Suomessa vasta harjoitellaan grillausta Lehtovaaran mukaan. Varsinkin Australiassa ja Yhdysvalloissa on grillattu vuosikymmeniä.

– BBQ-grillaus on varsinaista slow foodia. Ensin tunti poltellaan brigettejä tai hiiliä, ja kuuden tunnin kypsennys on keskiverto.

 BBQ-savutusgrillissä lämpö johdetaan putkea pitkin erillisestä tulipesästä.

Savu muodostuu vedessä liotetuista puupaloista tai savustuslastuista.

– Eri puulastuja maustetaan muun muassa viskissä.

Suomestakin saa jo viini- tai viskitynnyristä vuollettuja lastuja.

Tatu Lehtovaara

ruokatuotannon lehtori

25 vuoden kokemus hotelli-, ravintola- ja opetusalalta

julkaissut useita tieto- ja oppikirjoja ja kirjoittanut ruoka-aiheisia juttuja muun muassa Taloussanomiin

Hänen kirjojaan ovat Tieto-Finlandia-ehdokas Suomalaiset kalaherkut, Riistakokki: hirvestä metsäkauriiseen, Sienet ja sieniherkut ja Kesän grilliherkut

Kommentit

Suomessa on grillattu iät ajat, se ei ole mikään uusi juttu. Toki jos on kirjoittanut jonkun kirjan, kannattaa yrittää luoda mielikuvaa että kyseessä olisi jokin erityinen uutuus jota ei aikaisemmin ole ollut. Niinhän tavaraa nykyäänkin myydään, harvoin tulee todellisia uusia keksintöjä ja tässäkin on kyse vanhan asian markkinoinnista uutena. Jos liha maistuu sytytysnesteelle, on sitä käytetty väärin. Sytytysnestettä ei käytetä lihan marinointiin, vaan hiilten sytyttämiseen. Jos haluaa grillin syttyvän kunnolla, pitää hiilet ensin latoa tasaisesti pohjalle ja sen jälkeen ruiskutetaan nestettä hiilten päälle. Sitten annetaan nesteen imeytyä grillihiiliin noin viiden minuutin ajan. Tämän jälkeen sytytys tavallisella tulitikulla jonka tiputtaa ritilän läpi hiilille.

Pelleilyyn kyllästynyt