Karavaanarien vuokrasopimus Skepparsista kaupungin syyniin

PORVOO | Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula on käyttänyt otto-oikeuttaan kiinteistöpäällikön viranhaltijapäätökseen, joka koskee Sondbyssä olevan maa-alueen vuokraamista SF-Caravan Itä-Uusimaa -nimiselle yhdistykselle.

Kaupunginjohtaja haluaa, että kaupunginhallitus käy periaatekeskustelun kaupungin maiden vuokraamisesta eri yhdistyksille.

Tässä tapauksessa on kyse 1,78 hehtaarin suuruisesta alueesta, joka on ollut karavaanareilla vuokralla jo vuodesta 1988. Nykyinen vuokrasopimus umpeutuu 31.7. 2013. Nykyinen vuokra on 3 853 euroa vuodessa. Yhdistys ei ole vastannut yksityistiemaksusta.

Kiinteistöpäällikkö päätti aiemmin, että vuokrasopimusta jatketaan 31.12. 2025 saakka. Indeksiin sidottu vuosivuokra on päätöksen mukaan 6 900 euroa.

Kaupunginhallitus on reilu vuosi sitten hyväksynyt Skepparsin alueelle maankäyttösuunnitelman, jonka tavoitteena on avata aluetta nykyistä enemmän yleiseen virkistykseen. Alueen parhaiten yleiseen virkistyskäyttöön soveltuva ranta sijaitsee välittömästi karavaanarien vuokra-alueen edessä. Mikäli vuokrasopimus jatkuisi aina vuoteen 2025, olisi maankäyttösuunnitelman tavoitteita mahdotonta toteuttaa.

Karavaanareiden tavoitteena on edelleen pitkäaikainen, 25–30-vuotinen vuokrasopimus. Yhdistys myös haluaisi kohtuullistaa kiinteistöpäällikön määräämää vuosivuokraa.

Kaupunginjohtaja esittää kaupunginhallitukselle, että se periaatekeskustelun käytyään päättäisi vuokrata alueen karavaanareille 31.12. 2017 saakka. Sen jälkeen vuokra-aika jatkuisi vuoden kerrallaan yhden vuoden irtisanomisajalla. Vuosivuokra olisi 5 300 euroa ja yhdistys vastaisi myös yksityistiemaksusta, joka on nyt noin 1 600 euroa.

Kommentit

Johan on ehdotus!

Tuollainen vuoden vuokrasopimusmalli pistää täysin jäihin kaiken kehittämisen alueella ja lopulta yhdistyksen kiinnostus alueeseen loppuu kokonaan ja kaupungille jää alue käsiin kasvamaan koiranputkea.

Näyttää olevan kaupunkien johdon silmätikkuja nämä leirintäalueet - ovatpa ne missä päin tahansa Suomea.

Kokokkokokoon

Alue on mainio virkistysalueeksi. Miksei vaunuilijat sinne mahtuisi jatkossakin, mutta upeat kalliot pitää saada yleiseen käyttöön, opastus kuntoon myös ko. alueella. Kun viimeksi kävin, oli rempallaan.

Mirja Suhonen

Porvoon kaupunki toimisi viisaasti, jos se neuvottelisi yhdistyksen kanssa sopimuksen aleuen kehittämisestä, ranta-alueen valvonnasta ja leirintäalueen hoidosta. Pitkäaikainen sopimus mahdollistaisi alueen todellisen kehittämisen. Kaupunginjohtajan ehdotus on altis poliittisille puhureille, ja niihin ei Porvoossakaan ole varaa.

Asioista perillä oleva

En varmaan ole niin perillä, mutta rantakalliot yhteiseen käyttöön jatkossakin. Nyt sinne on vaikea osata, helposti luullaan että rantakalliot ovat vaunuilijoiden käytössä.

Mirja Suhonen

6900.00 euron vuosi vuokralla tuota upeaa aluetta haluaisi vuokrata varmasti moni muukin. Kannattaisi miettiä miten muutkin pääsisivät nauttimaan alueesta. Sinne mahtuisi vaikka siirtolapuutarhamökkejä ja sekaan sopisi karavaanaritkin...eli ei aluetta pilkkahintaan yhden porukan käyttöön.
Moni ottaisi tuolla vuokralla sen ihan omaankin käyttöön ja ihan vain vuosi kerrallaan. Miksi tässä kaupungissa herätään aina viime tingassa miettimään mitä pitää tehdä eikä kehitetä ja mietitä etukäteen.

oma mökki

Niin, miksei kilpailuteta niin kuin Sporttipisteen haluama myymälätila......Aikamoinen vääntö siitä käytiin enkä ole lainkaan varma että kaupunki rahallisesti voitti.

Mirja Suhonen

Ihan vaan keskustelun ja pohdiskelun pohjaksi; yritän olla ns. ”neutraali”.
Korostan, etten ole ollut karavaanialueella ainoatakaan yötä, eikä tiettävästi sukulaisetkaan. Ei siis ole minkäänlaista ”esteellisyyttä” asiaan.

Kävin alueella viimeksi muutamia vuosia sitten. Olen käynyt siellä 3-4 kertaa.

Tavallisia palkansaajia karavaanarit ovat valtaosiltaan. Lähiseudun yrityksissä työskennelleitä, suurelta osin Porvoon seudulta, joitakin myös pääkaupunkiseudulta ja Loviisastakin (ainakin olivat silloin kun kävin siellä).

Ovat rakentaneet karavaanariyhdistyksen voimin talkoilla alueen pesu- ja peseytymispaikat, saunan, käymälät ym., ja kunnostaneet uimarannan, ja tuoneet satoja kuutioita hiekkaa uintipaikalle ja rannalle.

Yhteisöllisyyttä siis, jota yhteiskunnan ”silmäätekevät” juhlapuheissaan kaipaavat.

Uimarannalla käy jonkin verran paikkakuntalaisia ja heidän kesävieraitaan, lähinnä muksuja.

Kysäisin, että paljonko käy kuntalaisia aurinkoa ottamassa ja merta ihailemassa. Muutama kesäisin, vastattiin. Laskettu ei olla määriä, sanottiin.
Auringonottoa varten (on muistaakseni) yleistä rantaa, lähinnä kallioita, molemmin puolin karavaanarirantaa, etenkin eteläpuolelle.

*****
Eivät karavaanarit ole ihan pienituloisempia, muttei hyvätuloisimpiakaan. Vieläpä maksavat vuokraa alueen käytöstä. Eivät varakkaat (”rikkaat”) asu asuntovaunuissa tai -autoissa, vaan aika tavalliset palkansaajat; joista nykyisin monet taitavat olla jo eläkeläisiä.

Varakkaat syöttävät itseään itikoilla ja muilla ötököillä huviloillaan tai mökeillään. Tai veneilevät, tai lentävät ”etelän aurinkoon”.

Eikö alueella oleskelevat olekaan ”tavallisia” yleisten rantojen käyttäjiä siinä missä muutkin kuntalaiset?

Eikö ole ”ekoloogisempaakin” ajaa muutaman kymmenen kilometrin päähän Skepparsiin, kuin satojen kilometrien päähän mökkeilemään? Tosin Skepparsista käsin käydään töissä kesäaikaan, joten kilometrejähän siitäkin kertyy.

Jos lasketaan alueella vieraskäynneillä käyvät mukaan, siellä käy vuosittain ehkä tuhansia ihmisiä. Kukaan ei ole laskenut, arvioinut vaan. Näin minulle kerrottiin.

Kiinteistöpäällikön tekemä jatkettu vuokrasopimus ja sen korotettu vuokra vastaa samaa, mitä kaupunginjohtaja nyt esittää kh:lle tienhoitomaksuineen.

Lyhennetty vuokra-aika (kaupunginjohtajan esityksenä) ei toivottavasti johda siihen, että alueen investoinnit (kunnostus ym.) lopahtavat.

Markku Vaniala

Markku Vaniala osuu kuvauksessaan naulan kantaan.Itse olen ollut alunperin mukana koko Skepparsin hankintaprosessissa Porvoon mlk:lle ja sen jälkeisessä käytön suunnittelussa ja toteutuksessa virkamiehen roolissani ja nytkin yhdistyksen neuvotteluryhmän jäsenenä.Täydentävinä tietoina asiaan joka olisi varmaan hyvä keskustelijoiden tietää Markun edellä olevaan seuraavat käyttötiedot:
Jäseniä yhdistyksessä 1173, porvoolaisia 486, yöpymisiä v.2011 oli 11776 vrk ja vierasyöpymisiä 3016 vrk. Yhdistys on ylläpitänyt ,kunnostanut ja valvonut aluetta 1980-luvulta saakka samoin kuin valvonut muutakin aluetta(ilkivalta minimitasossa ym).
Uskon että järkevään päätökseen päästään niin vuokra-ajan kuin vuokran ja tarvittaessa tienhoidonkin osalta(tiehoitokuntaan kuuluu kaupungin lisäksi useita muitakin eli ei SF-Caravanille tule koko kustannusrasitetta työntää vs. Ujulan esitys)

Markku Välimäki

Onkohan keskustelijoilla yhtä tarkat tiedot Taidetehtaan laskelmista, tuloista ja
menoista sekä vuokrasopimuksista kun nyt näitä lillukanvarsia tutkitaan luupin
kera? Olisi syytä keskittyä jo olennaiseen, kun laiva uppoaa.

TITANIC

Pitääkö kaupungin tukea pienen piirin harrastusta ? Vahingossa jos joku klaanin ulkopuolinen erehtyy pääsemään tai eksymään alueelle tietää varmaan olevansa ei joukkoon kuuluva. Paikka on peräpusikossa ja tuijotus ja juoruilu sen mukaista. Tietty parempi että ovat poissa yleisiltä paikoilta. Karavaanari ohjelman perusteella Kaivopuistoon tyhjennetään vessoja. Voi päätellä että yleisn edun vuoksi voisi ko. alueet viedä vielä kauemmaksi kaupungeista!

Ei harrastaja

Nimimerkki "Ei harrastaja" taitaa omata sellaista tietoa, josta poliisit ja syyttäjätkin olisivat kiinnostuneita. Viittaan Lokapoikien johdon äskettäin saamaan vankeustuomioon, ja väitteeseen (joista nimimerkki kertoo), että vessoja tyhjennetään Karavaanariohjelman mukaan Kaivopuistoon.

Kieltämättä olen aika vähän katsonut telkkarista Karavaanariohjelmaa. Sellainen tuntuma on, että osa ohjelmassa esiintyvistä henkilöistä ovat sellaisia, jotka haluavat jotenkin väkisin "julkkiksiksi", ja ovat sen vuoksi valmiit tekemään vaikka mitä "päätöntä". Ei pitäisi sen vuoksi yleistää kaikkia karavaanareita samanlaisiksi.

Markku Vaniala

Television Karavaanari-ohjelmasta ei kyllä saa millään lailla todellista kuvaa harrastuksesta, siihen osallistujat kun tuntuvat olevan lähinnä julkisuudekipeitä ihmisiä.

Ja vuokrattu aluehan on ainoastaan se alue, missä rakennukset ja vaunut ovat, ranta ja kalliot ovat yleistä ulkoilualuetta. Joita Karavaanarit tosin talkoohengellä pitää siistinä.

Kumma kun jonkun mielestä paikka on "peräpusikossa" mutta silti liian keskeisellä paikalla että joku herkkähipiäinen saa näppylöitä siitä, että kun vähän katsotaan että keitä paikalla liikkuu.

Porvoossa on rantaviivaa satoja kilometrejä - ja paljon parempia hiekkarantojakin useita ihan kaupungin vapaina uimarantoina. Ja silti tuo pieni maapläntti herättää suunnattoman kateuden.

Kiitos herrat Vaniala ja Välimäki hyvistä kommenteista ja faktatiedoista!

Kokokkokokoon

Mitenkäs se "vähän katsotaan että keitä paikalla liikkuu" käytännössä toteutetaan? Tullaanko utelemaan (ja millä oikeudella) henkilöllisyyttä ja/tai millä asioilla liikkuu, vaikka menisi sille yleiselle ulkoilualueelle rannalle ja kallioille?

KARANNUT VARAANI

Rantakallioita ei ole vapaana montaa. Kaikki eivät halua heikkarannoille. Kallioita minne ei ole rakennetty, olen onnistunut löytämään vain Emäsalosta ja Skepparsista. Siksi pidän tärkeänä, että kalliot säilyvät vapaina. Siellä kulkiessa on tuntenut itseni ei-toivotuksi, vieraalla maalla olevaksi.Ehkä olisikin hyvä jatkaa hallituksen pätätämän maankäyttösuunnitelman toteuttamista siltä osin kuin voidaan.

Mirja Suhonen