Mitä Yle touhuaa?

Otsikko on varastettu Iltalehden mielipidekirjoituksesta, joka oli muutenkin oivaltava. Kirjoitus oli keskittynyt Ylen kykyyn pilata maan tunnetuimmat musiikkikilpailut.

Euroviisut ovat nykyään kykykilpailu, jossa ei ole tarkoituskaan etsiä Euroopassa menestyvää laulua, sanoo ”Uuden musiikin kilpailuksi” väännetyn kisan tuomari.

Lopputuloksena saatiin tuntemattoman siuntiolaisen naiskäsipalloilijan yhdentekevä ”balladi”, joka tippui kuin syöttö kentän pintaan ja sinne jäi.

Tangomarkkinoissa on kuulemma pop-hittejä tangoiksi sovitettuna.

Euroviisut oli hyvä ”brändi”, kaikki tiesivät mistä oli kyse. Kuinkahan paljon kampaviineriä ja aikaa kului työryhmältä muuttaa Euroviisut Uuden musiikin kilpailuksi.

Sekä tangomarkkinat että euroviisut muistan takavuosilta ohjelmina, joita  Ylen toimittajien ja levyn kääntäjien kuului väheksyä ohjelmissaan.

Ei tässä kaikki. Ministeri Krista Kiurusta (sd) on tehty sankari, joka ratkaisi Ylen rahoitusongelman. Kaikki kyllästyivät Suvi Lindenin nynnyilyyn asiassa. Nyt siis ihaillaan Kiurun ratkaisua, jolla Suomeen syntyi ainoalaatuinen automaattimonopoli, jossa kaikki syntyneet kustannukset maksetaan veronmaksajien rahoilla. Automaatti on varmuuden vuoksi sidottu vielä Indeksiin! Kansa maksaa kulut, onko varmaa, että YLE pitää menot kurissa?

Ylen yli 3 000 vakinaista työntekijää ja noin 500 määräaikaista plus kaikki freelancerit ja tuotantoyhtiöiltä ostetut palvelut turvaavat kyllä sen, että kustannuksia syntyy – veronmaksajien maksettaviksi. Yksityisellä puolella moisista armeijoista ei voida edes uneksia.

Yhtiössä on pantu tuulemaan. Ainakin kakkoskanava on pilattu. Yle Puhe on pilattu. Euroviisut on pilattu. Tangomarkkinat on ”kaapattu” MTV:ltä. Ylen uutiset on pilattu – samaa tavaraa tulee koko päivän radiosta ja TV:stä tyyliin: ”nämä kuvat kertovat Syyrian tilanteesta kaiken”. Mitään kuvia en nähnyt, koska tämä uutispätkä tuli radiosta.

Kohta taas vääntelehdimme tuskissamme koska olumpialaiset, tai ölympialaiset alkavat.

Takavuosina kerrottiin juttua, että Ylen henkilökuntaa koulutettiin ennen kisoja viikon kurssilla jossain kongressikeskuksessa. Mitä opit kurssilla, joku kysyi. Opin että ei ne ole olumpialaiset, vaan olumpian kisat.

Koskakohan ne kaappaa missikisat?

TV kakkosta ”uudistamaan”  on hankittu joukko nuoria ”kanavakonsultteja”. Kun on raha-automaatti, voi siirtää sellaisen työn muille, kun yksityisellä puolella pitää tietää itse, mitä nuoret haluavat.

Mitähän ne yli 3 000 Ylen työntekijää, 500 määräaikaista, sadat freelancerit ja kaikki tuotantoyhtiöt tekevät, kun Ylen parhaat henkilöhaastatteluohjelmat tekee rokkilaulaja Mikko Kuustonen ja bisnesmies Hjallis Harkimo?

Pöyhkeydessään ja öykkärimäisyydessään Yle kutsuu Radio Suomea kesäisin Suomen Radioksi, mitä se ei muuten ole.

LAURI HELVE

Kirjoittaja on lehdistöneuvos, eläkkeellä paristakin päätoimittajan tehtävästä. Asunut enimmäkseen Porvoossa vuodesta 1994.

toimitus