Lahna on mainettaan paremman makuinen - katso perkaamisohjeet ja herkullinen resepti täältä

Selän kautta peratussa lahnassa pysyvät nesteet paremmin sisällä.

Anne Lahnajärvi

Vierastatko lahnaa?

Älä turhaan arkaile. Kookkaasta, yli kilon painoisesta lahnasta, saat mehevän uunikalan. Lahna maistuu myös savustettuna, eikä sen perkaaminenkaan ole vaikeaa, kun niksit oppii. Seuraavilla ohjeilla onnistut.

Tainnuta ja verestä lahna. Jos savustat lahnan, sitä ei tarvitse suomustaa. Suomupeite suojaa kuivumiselta.

Perka selän kautta. Lahna kannattaa perata selän kautta, koska neste valuu yleensä mahan kautta kypsennyksen aikana pois.

Ennen kuin aukaiset lahnan selästä, poista kidukset ja katkaise ruokatorvi, jotta sisälmykset irtoaisivat helposti.

Käytä tukeva veitseä. Käännä alustalla lahnan selkä itseäsi kohti. Työnnä tukeva ja jäykkäteräinen veitsi lahnan selkälihakseen sen pään takaa selkärangan yläpuolelta.

Kun veitsenkärki osuu kylkiruotoihin, työnnä veitsi ripeällä painalluksella niiden läpi kalan ruumiinonteloon.

Pitkällä viillolla alkuun. Tee veitsellä aloituskohdasta ruumiinontelon takaosan kohdalle peräaukon tasalle ulottuva viilto, joka katkaisee samalla kylkiruodot. Kookkaan lahnan paksut kylkiruodot voi katkaista erikseen myös saksilla.

Ota napakka ote katkaistusta ruokatorvesta ja poista sisälmykset vetämällä ne ulos selkään tehdyn aukon kautta. Suoli irtoaa takapäästään helpoiten saksilla leikkaamalla.

Varo sormiasi. Pyyhi selkärangan alla oleva hyytelömäinen munuainen pois talouspaperilla. Puhdista samalla lahnan ruumiinontelo.

Varo sormiasi, sillä lahnan katkaistut kylkiruodon tyvet ovat erittäin terävät, ja ne rikkovat käden ihon helposti.

Kommentit

Olen tässä useanman kk:n ajan kysellyt lahnaa Porvoonlaisista kala tiskeistä,ei vaan löydy,ei kuulu valikoimaan,oli sitä viime vuonna,ne ovat olleet kommentit jotka olen saanut.Mieluunmin nieriää Islannista kuin lahnaa Loviisasta jotka vievät sitä Eestiin,TV ohjelman mukaan!Se siitä lähituotannosta!!

kalan ystävä myös lahnan

N 80% suomessa syötävästä kalasta tulee ulkomailta eri tavoin jalostettuna,vaikka täällä on puhtaat vedet.On ihme toimintaa kun ei hyödynnetä kotimaista hyvää kalaa.

Tonnikalaa purkitettuina Kiinasta.Taivanista.
Pakastekalaa pakastekala jalosteita,samoista maista.

Kaiken huippuna.Turskaa Seitä pyydetään,norjan vesialueilta.

Kala esikäsitellään norjassa,lähetetään pakasteena kiinaan,jatkokäsitellää ja uudelleen pakastetaan kiinassa ja lähetetään uudelleen tänne kauppojen pakastealtaisiin.Ompa aikamoisia lentokaloja.

Norjalaiset kassilohet eivät ole kaloja,vaan kalan korvikkeita.

Ennemmin syön suomalaista kalaa,tietää ainakin mitä saa syödyksi,
eihän noista ulkomaisista mössöistä tiedä mitä ne pitää sisällään.

S.I.Lakka

Meillä kotimaisuusaste on tasan sata. Itse kalastetaan se mitä syödään. Ja lahnakin kuuluu niihin mistä evästä tehdään. Tulee muuten aivan mahtava kalapiiras.

LeeviLeino

Lahna on kyllä kieltämättä hyvä kala mutta sillä on usein heismato puolisenttiä leveä kelertävä pitkä loinen joten kala tulee kypsentää hyvin.
Älkää nyt kuitenkaan kauhistuko sen suhteen.

ellu

Kevättalven viimeiset kuhafileet tuli syötyä tällä viikolla. Nyt kun on kainosauvaihminen niin täytyy tyytyä ostokalaan. Normaalisti meillä syödään itse pyydettyä kalaa neljä kertaa viikossa.

Verkkokalastus on ikämiesten hommaa. Tiedotetaan kalastusvalvonnan kiristymisestä. Kaiken maailman osoitelaput pitää olla pyydyksissä. Viiden vuoden päästä EU kieltää yksityisen verkkokalastuksen, sen saatte uskoa. Monet asiat menevät päin persettä nykyään. Mutta sitä saadaan mitä tilataan.

Välilyönti

Itse saan suomalaista kalaa vain kesällä, kun mökillä on katiska. Siinä tuleekin sitten syötyä useampi viikko ahventa ja särkeä. Mies käy joskus hakemassa hauen. On katiskaani kerran lahnakin eksynyt, oli muuten äkäinen kala. Muun ajan vuodesta joudun sitten syömään tölkkikalaa tai kalapuikkoja, kun ei täällä Klaukkalassa ole oikeasti tuoretta kalaa, jota saa vain itse pyytämällä tai aamulla anivarhain kalatoreilta. Kala ei ole enää tuoretta samana iltana vaikka sen olisi aamulla pyytänyt vaikka kuinka olisi jäissä säilytetty.

Miru