Tuhlaajapojat

Tätä kirjoittaessani en tiedä, mikä maa voitti jalkapallon Euroopan-mestaruuden. Voittiko Italia hyökkäävällä pelillään vai onnistuiko Espanjan tiki-taka-syöttöpeli tuomaan maalle vielä yhden arvoturnausvoiton? Luulen kuitenkin, että tämän päivän kommentit saattavat liikkua hyökkääjien suoritusten ympärillä.

Hyökkääjien saama mediahuomio on ollut silmiinpistävää. Hyökkääjän onnistuessa, häntä kehutaan oikeutetusti. Mutta hänen epäonnistuessaan kritiikki on yleensä armotonta. Tuhlaajapoika epäonnistui ainakin kolmessa avopaikassa jne.

Elämme yksilökeskeistä aikaa. Vaikka jalkapallo on joukkuepeli, mediahuomio kiinnittyy yksilöihin ja numeroihin. On mediaseksikästä ja helppo todeta, että Fernando Torres tai Christiano Ronaldo tekivät kaksi (2) maalia, mutta joukkuekoneiston panoksen selvittäminen maalinteon yhteydessä on paljon vaativampaa ja vähemmän iskevää. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että myös tätä puolta selvittäviä analyysejä on ollut.

Silti on ärsyttävää huomata, miten helposti sellaiset loistavat hyökkääjät kuten Ronaldo, Robin van Persie tai Mario Balotelli saavat median tuomion tuhlaajapoikina epäonnistuttuaan muutamissa maalintekotilanteissa. Televisiossa esiintyneet valmentajat ja pelaajakommentaattorit eivät tosin yleensä ole yhtyneet tähän laulukuoroon. Jari Litmanen esimerkiksi on moneen otteeseen huomauttanut, että maalinteko on kiinni niin monesta pienestä asiasta. Tilanteet tulevat hyvin nopeasti, ja jos hyökkääjä onnistuu kerran viidestä, se on jo erinomainen saavutus.

Hyökkääjä on maalivahdin ohella se pelaaja, jonka henkilökohtaiset virheet tai onnistumiset saavat suurimman huomion. Koska jalkapallo on tulosurheilua siinä mielessä, että maalit ratkaisevat, on ymmärrettävää, että se joka tekee maalin, tai se joka esimerkiksi tekee helpon virheen ja epäonnistuu torjunnassaan, joutuu erityishuomion kohteeksi. Samalla kuitenkin suuri osa jalkapallon taktisista hienouksista jää taka-alalle.

Tämän ohella voi kuitenkin todeta, että median keskittyminen Ronaldon tai muiden hyökkääjien maaleihin, on osa yleistä yhteiskunnallista lukuvillitystä. Mediatutkijat ovat huomanneet, että ihmiset kiinnittävät huomiota lukuihin. Luvun sisältävä otsikko etusivulla on myyntivaltti. Mielipidemittauksia suorittavat tutkimuslaitokset saavat suuren osan tuloistaan median tarpeesta esittää yhteiskunta lukuina. Poliittisia mielipidemittauksia tehdään niin tiheään, että niiden ainoa tarkoitus on median näkyvyyden nostaminen. Myös yhteiskunnan muilta alueilta näemme lisääntyvässä määrässä mittauksia ja lukuja, joiden perusteella vedetään enemmän tai vähemmän valistuneita johtopäätöksiä. Antavatko sitten luvut ja median ylenpalttinen lukuvillitys oikean kuvan siitä, mitä yhteiskunnassamme tapahtuu, on sitten aivan toinen asia.

Urheiluun luvut kuuluvat luontevasti tulosten muodossa. Mutta nykytekniikan avulla voidaan tulosten ohella tilastoida lähes mitä vaan. Yhdysvalloista lähtenyt urheilun pilkkominen lukuihin on vallannut koko maailman. Tenniksessä pidetään tilastoa syöttöprosenteista, helpoista virheistä, ässäsyötöistä, läpilyönneistä ja ties mistä. Jalkapallossa tilastoidaan pelaajien juoksemat kilometrit tai antamat syötöt onnistumisprosentteineen ja paljon muutakin. Se on nykytekniikalla helppoa ja silmiinpistävää.

Mutta jalkapallo ei ole mikään tilastoasia. Se ei myöskään ole mikään elämän tai kuoleman kysymys, vaan paljon vakavampi asia, niin kuin joku filosofisesti asennoitunut henkilö on todennut.

Toivoisin, että tämän päivän selostukset eilisillan finaalista antaisivat kaiken kunnian niille, jotka ovat onnistuneet maalinteossa ja jättäisivät epäonnistumiset pienemmälle huomiolle. Toivoisin, ettei laskettaisi epäonnistuneita syöttöjä tai tuhlattuja avopaikkoja. Maalinteko on näet kuin kullanhuuhdonta. Paljon arvotonta hiekkaa ja sitten jokunen kultahippu.

Kirjoittaja on Emäsalossa asuva toimittaja

Käyttäjän Geo Stenius kuva
Geo Stenius