Lotta Åberg palaa valokuvanäyttelyllä juurilleen

Lotta Åberg toi 11 kuvaa näytille Cafe Rongoon. Lehdessä AD/taittajana työskentelevä Åberg opiskelee ammattivalokuvaajaksi Tampereella. Kuvat ovat koottu hänen koulutöistään, kotialbumistaan ja lehtikuvistaan.

Isak Vento

Kosketus-niminen valokuva on Lotta Åbergin näyttelyssä ainoa, jossa mallina on mies. Kuvauksissa miehen enkelin siipiä pelästynyt hevonen tuli haistelemaan miehen varpaita, jolloin syntyi herkkä hetki mallien välillä. Kuva on esillä 6+1 -näyttelyssä Cafe Rongossa.

Lotta Åberg

PORVOO | Rihkamakadun nuorekkaan cafe Rongon seiniä koristavat kuukauden ajan yksitoista valokuvaa ihmisistä. Kuvat ovat valokuvaaja-graafikko Lotta Åbergin näyttelystä 6+1.

Lehtigraafikkona ja kuvaajana työskentelevä Åberg opiskelee paraikaa valokuvausta Tampereen Visuaaliviestinnän instituutissa. Viime vuonna valokuvauksen perustutkinnon suorittanut Åberg valmistuu ammattivalokuvaajaksi ensi vuonna. Näyttelyyn Åberg on koonnut teoksia sekä koulutöistä, omasta valokuva-albumistaan että yhden lehtikuvistaan.

– Näyttely syntyi aika nopeasti. Sillä ei ole varsinaista teemaa, vaan kokosin joukon mielenkiintoisia kuvia koulutöistäni ja omasta albumistani. Mukaan mahtui myös yksi lehtikuva, vaikka sitä tuskin erottaa joukosta. Teeman puute ei mielestäni haittaa, koska kuvista paistaa minulle tärkeät objektit. Minua kiinnostaa ennen kaikkea ihmisten kuvaaminen, Åberg kertoo.

Åbergille näyttely ei ole ensimmäinen laatuaan. Edellisistä on tosin ehtinyt vierähtää jo kymmenkunta vuotta, joten näyttely toimii pikemmin paluuna juurille.

– Edellisen näyttelyn pidin opiskellessani graafikoksi Borgå Hantverks- och Konstindustriskolanissa (nykyinen Inveon). Sen jälkeen minulla oli aika, jolloin en halunnut koskeakaan kameraan. Viime vuosina olen taas löytänyt valokuvauksen, ja nyt tuntui että oli aika asettaa työt yleisön näytille. Näyttelyllä haluan ennen kaikkea saada palautetta ihmisiltä. Töitä arvioidaan myös koulussa, mutta nyt haluaisin kuulla, mitä muilla on sanottavana niistä, Åberg sanoo.

Uusimaan AD-taittajana leipänsä hankkiva Åberg haaveilee joskus tulevaisuudessa voivansa käyttää enemmän aikaa valokuvaamiseen.

– Haaveenani on, että voisin tehdä 3-4 päivää viikossa taittoa ja loput päivistä valokuvausta toiminimellä. Ihan lähitulevaisuudessa tämä ei kuitenkaan tule toteutumaan, Åberg miettii.

toimitus