Elokuva-arvio: Hämähäkkimiehen synty - mistä kaikki alkoi

Spider-Manin paluun valkokankaalle voi veikata – ja toivoa - riemastuttavan hahmon aiempien ystävien lisäksi suurta joukkoa uusia katsojia.

The Walt Disney Company

Alun perin sarjakuvissa, sittemmin myös televisiosarjassa esiintynyt supersankari Spider-Man pääsee neljättä kertaa valloittamaan valkokankaan. Marc Webbin ohjaama, kolmiulotteisena toteutettu elokuva palaa Hämähäkkimiehen juurille pohjustaen sankarihahmon synnyn aina Peter Parkerin kouluvuosiin asti.

Ben-setänsä (Martin Sheen) ja May-tätinsä (Sally Field) hoteissa asuva Peter Parker (Andrew Garfield) on koulukiusattu nuori. Hämähäkin pistosta yli-inhimilliset kyvyt ja voimat saanut Peter käyttääkin aluksi mahtavat kykynsä maksaakseen potut pottuina, ja vasta sen jälkeen valjastaa voimansa suurempien ongelmien ratkaisuun.

Ihmevoimatkaan eivät kuitenkaan tepsi tunnepuolen pulmiin. Ihastumisen osoittaminen Gwen Stacylle (Stone) on hapuilevan kömpelöä, eikä rakastavat ottovanhemmatkaan poista biologisten vanhempien kaipuuta.

Löydettyään isälleen kuuluneen salaperäisen salkun Peter pääsee vanhempiensa katoamismysteerin jäljille. Vihjeet johdattavat hänet isänsä entisen työkaverin, tohtori Curt Connorsin (Rhys Ifans) laboratorioon. Todelliseen käyttöön Spider-Manin kyvyt, voimat ja oveluus pääsevät hetkellä, jolloin tohtorista kuoriutuu hänen vaarallinen alter egonsa, Lisko.

Spider-Manin paluun valkokankaalle voi veikata – ja toivoa - riemastuttavan hahmon aiempien ystävien lisäksi suurta joukkoa uusia katsojia, sillä kyseessä on kaikin tavoin onnistunut elokuva. Paljon vartijaksi joutuva Andrew Garfield on täydellinen valinta Peter Parkerin alias Hämähäkkimiehen rooliin. Suloinen ja salskea nuori mies on uskottava sekä sympatiaa herättävänä Peterinä, että ihmevoimat omaavana supersankarina. Elokuvan nimen mukaisesti hän on amazing, ihmeellinen.

Myös elokuvan käsikirjoitus on onnistunut. Katsojaa hemmotellaan sekä mielenkiintoisella juonella, että sen upean tyylitietoisella visuaalisella toteutuksella. Tällä kertaa supersankarista on tehty hahmo, jonka edesottamukset voivat kiinnostaa ja koskettaa sekä poika- ja mies- että tyttö- ja naiskatsojia. Samalla, kun The Amazing Spider-Man palaa sisällöllisesti Hämähäkkimiehen juurille, edustaa se uudenlaista tapaa toteuttaa supersankarielokuva. Sellaista, jossa vähemmän on enemmän.

<object height="350" width="550"><param name="movie" value="http://www.player.filmtrailer.com/v3.2/player.swf?file=http://fi.player-feed.filmtrailer.com/v2.0/9600/flv/xlarge/?channel_user_id=3581100139-1"><embed allowfullscreen="true" src="http://www.player.filmtrailer.com/v3.2/player.swf?file=http://fi.player-feed.filmtrailer.com/v2.0/9600/flv/xlarge/?channel_user_id=3581100139-1" type="application/x-shockwave-flash" height="350" width="550"></object> <p><a alt="filmtrailer.com" href="http://fi.filmtrailer.com/" style="font-family: verdana; color:cccccc; font-size: 8pt; text-decoration:none" target="_blank">Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa</a></p>
Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis