Maaginen 1960-luku herää taas henkiin

PORVOO | 2000 -luvun alusta lähtien Porvoossa järjestetyistä 60´s Forever -konserttitapahtumista on muutaman viime vuoden aikana kehkeytynyt käsite paitsi yleisön, myös esiintyjien keskuudessa. Aikakauden kuolematonta musiikkia ja asennetta kunnioituksella edistävän porvoolaisen 60´s Forever -yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Lilja kertoo, että esimerkiksi tämän vuoden konserttiin olisi ollut tarjolla enemmän ulkomaisia esiintyjiä kuin kyettiin kiinnittämään.

– Vuonna 2009 Taidetehtaalla tapahtumassamme esiintyneen Swinging Blue Jeansin taholta otettiin yhteyttä ja kysyttiin mahdollisuutta päästä jälleen Porvooseen keikalle, Lilja kertoo.

– Konserttien ilmapiiri ja tunnelma koetaan ilmeisesti esiintyjienkin keskuudessa varsin ainutlaatuiseksi. Olemmekin sanoneet, että asialle omistautunutta yleisöä ja sen luomaa atmosfääriä voidaan pitää tapahtuman yhtenä elementtinä siinä, missä bändejäkin.

Porvoon 60´s Forever -konsertti järjestetään jälleen laajennusremontin jälkeen ovensa avanneella Taidetehtaalla, kuten ensimmäinen ulkomaisia esiintyjiä sisältänyt konsertti vuonna 2009. Porvoolaisten The Hollymakers- ja The Holders -yhtyeiden avaamassa nostalgiavyörytyksessä kuullaan kotimaasta lisäksi lähes alkuperäisessä kokoonpanossaan lavalle nousevaa rautalankalegendaa The Soundsia.

– Rummuissa on alkuperäisen Johnny Liebkindin paikalla soolokitaristi Henrik Granön poika Wille Granö, mutta muuten kokoonpano on autenttinen. Saamme siis kuulla lähes originaalin Emman, Lilja myhäilee.

– The Sounds tinkii kuulemma omasta keikkaliksastaan, jotta heidän kanssaan saadaan lavalle myös Rock Jerry alias Kaj Järnström. Illan päättää noin puolilta öin aloittava Midnight Special Helsingistä.

Illan varsinainen pääesiintyjä ja vetonaula on kuitenkin britannialaisista muusikoista koostuva Class of ´64. Seitsenhenkinen all stars -kokoonpano muodostuu Swingin Blue Jeansin, Kinksin, Holliesin, Tremeloesin ja Merseybeatsin muusikoista.

– Sieltä on luvassa noin tunnin-puolentoista kestoinen huippumuusikoiden show, Lilja kiteyttää.

– On mielenkiintoista kuulla, mitä miehet aikovat soittaa. Veikkaan, että se uppoaa meidän yleisöömme aika varauksetta.

Myös 60´s Forever -yhdistyksen varapuheenjohtaja Kai Berglöf uskoo toimivien järjestelyiden ja vastaanottavaisen yleisön olevan päällimmäinen syy tapahtuman suureen suosioon. Puskaradio toimii ja Porvoon tapahtuma tiedetään esimerkiksi Ruotsissa hyvin.

– Yleishyödylliset tarkoitusperät, talkoohenki ja voiton tavoittelemattomuus vetoavat myös esiintyjiin. Kenelläkään ei ole sellaista ”rahat pois”-mentaliteettia. Bändit tulevat soittamaan hyvien henkilökemioiden, suhteiden ja meiningin vuoksi, eivät rahan, hän pohtii.

– Meillä on erittäin laaja, vakiintunut yleisöpohja ja mainiot yhteistyökumppanit. Noin 400–500 hengen perusporukka tulee aina paikalle tapaamaan toisiaan edes kerran vuodessa. He tietävät, mitä tulevat hakemaan ja ovat huomanneet sen meidän tapahtumastamme saavansa.

Käyttäjän Janne Kallio kuva