Vanhuksille edes kuivat vaipat

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) on kääntänyt takkinsa ja ihan oikein päin. Ministeri haluaa vanhuspalvelulakiin kirjattavaksi hoitajien vähimmäismäärän (HS 20.7.).

Vielä keväällä Guzenina-Richardson oli samaa mieltä kuin lakiesitystä valmistellut työryhmä, joka ei halunnut hoitajien vähimmäismäärän kirjaamista lakiin.

On todella hyvä, jos hoitajien minimimäärä kirjataan lakiin. Nykyisellään henkilöstön määrästä on ollut vain suositus, jonka mukaan suositellaan vähintään 0,5–0,6 hoitajaa asiakasta kohti vuorokaudessa ympärivuorokautisessa hoidossa.

Ja sehän on nähty, että suosituksista on livetty tiukan paikan tullen.

Valvontavirasto Valviran selvitys vanhainkodeista ja vastaavista laitoksista antoi synkän kuvan. Valviran toissasyksyisen selvityksen mukaan vain joka kymmenes vanhainkoti tai vastaava hoitolaitos täyttää hyvän hoidon kriteerit. Selvityksessä oli mukana yli 1 200 hoitolaitosta.

Henkilökuntaa on hoitolaitoksissa liian vähän. Monissa laitoksissa pystytään hoitamaan perusasiat niukin naukin – jos sitäkään. Vaippojen vaihtamista tehdään liian harvoin ja on järkyttävää, jos vanhus ehditään käyttää suihkussa vain kerran viikossa.

Asioita uudelleen organisoimallakin voidaan varmasti parantaa vanhusten oloa. Hoitajat voisivat esimerkiksi vuoroja vaihtaessaan käyttää vanhuksia pikaisesti ulkona.

Yksi konkreettinen esimerkki, mihin Valviran selvityksessä kiinnitettiin huomiota oli se, että vanhukset joutuvat olemaan ilman ruokaa puolisen vuorokautta iltapalan ja aamiaisen välillä.

Itä-Uudellamaalla on noin 30 vanhuksia hoitavaa laitosta, joista noin 20 on kunnallisia ja 10 yksityisiä. Laitoksista vain 15 vastasi Valviran kyselyyn. Kyselyyn vastanneista Itä-Uudenmaan hoitolaitoksista kahdeksassa eli yli puolessa ruokailuväli oli 11 tuntia tai enemmän. Ruokailuaikoja on julkisen kohun jälkeen hieman rukattu, ainakin joissakin hoitolaitoksissa.

”Äiti oli kainaloista polvitaipeisiin asti pissasta märkä”. Näin kertoo eräs läheinen kokemuksiaan suomalaisesta vanhainkodista viime syksynä kirjassa, jonka nimi on Vanhana tänään. Professori Sirkka-Liisa Kivelän ja tohtori Sari Vaapion teos on karua luettavaa. Siitä välittyy kuva vanhusten liiasta lääkityksestä, puutteellisesta hygieniasta ja monien hoitajien negatiivisesta asenteesta.

Kirjaan koottiin yli sata tarinaa. Viidennes vastauksista kertoi hyvistä kokemuksista, loput huonosta, jopa karmeasta hoidosta tai hoidon puutteesta.

Kaikissa kyselyn vastauksissa moitittiin valtuustoja, luottamushenkilöitä, johtajia ja henkilökuntaa. Omaisia ei kuunnella.

Kirjan kirjoittajien mukaan hoitamiseen tarvitaan lisää resursseja, mutta myös nykyisillä voimavaroilla pystyttäisiin tarjoamaan parempaa hoitoa.

Arvoisat päättäjät. Kun sorvaatte päätöksiä, miettikää näin: Minustakin tulee vanha. Miten haluan, että minua hoidetaan?

Käyttäjän Jari Lammassaari kuva