Valtakunnallista huomiota herättäneet perhetragediat poikivat yhteydenottoja

Porvoon Turvakodin ja Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksen esimies Kristina Huopalainen sanoo, että Turvakoti tarjoaa ensiavun vaikeuksissa oleville perheille.

Maarit Gabrielsson

Halinallesta on hetken lohtu kodistaan lähtemään joutuneelle lapselle ja nuorelle.

Maarit Gabrielsson

PORVOO | – Porvoon Turvakodissa ja Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksessä on kesä kulunut vaihtelevaan malliin, sosiaalipäivystyksen esimies Kristina Huopalainen kertoo.

– Tälläkin hetkellä meillä on niin Turvakodin kuin nuorten kriisiyksikönkin puolella asiakkaita.

Kevään ja kesän aikana ovat valtakunnallisesti herättäneet järkytystä perhetragediat, jotka ovat vaikuttaneet myös Porvoon Turvakodin ja Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksen yhteydenottoihin.

– Ihmiset aktivoituvat tällaisten tapahtumien jälkeen. Sukulaiset ja naapurit voivat ottaa yhteyttä ja haluavat jutella, pitäisikö jotakin tehdä ja miten he voisivat auttaa, kun heidän lähipiirissään ilmenee vaikeita perhesuhteita.

Huopalainen sanoo, että perhetragedioiden taustalla on alkoholia, mielenterveysongelmia, mustasukkaisuutta, riitoja, tappeluita ja väkivaltaa.

– Ikävintä on, että lapset joutuvat elämään tämän kaiken keskellä.

– Vaikka lapset nukkuisivat eri kerroksessa tai eivät ole kotona, niin kotiin tultuaan he kyllä he vaistoavat, jos vanhemmat ovat riidelleet ja tapelleet. Lapset ovat hyvin viisaita.

Huopalainen huomauttaa, että nuoret eivät välttämättä jää pahan olonsa kanssa yksin, vaan he kääntyvät ystävien tai sukulaisten puoleen.

– Sitten on niitäkin, jotka soittavat suoraan sosiaalipäivystykseen tai hätäkeskukseen ja hakevat apua sitä kautta.

– Hyvin pienetkin lapset oppivat koulussa hätänumeron 112.

– Kun tällaisen puhelun tiedot tulevat meille hätäkeskuksesta on se akuuttitilanne ja vaatii sen, että poliisi menee paikan päälle selvittämään mitä siellä tapahtuu, Kristina Huopalainen korostaa.

Sosiaalipäivystyksen esimies toteaa perheiden ja ongelmien olevan erilaisia, mutta tavallisin syy, miksi nainen hakeutuu turvakotiin on se, että mies on mustasukkainen.

– Mustasukkainen puoliso haluaa kontrolloida puolisoaan, vaatii saada tietää missä puoliso kulloinkin on liikkunut. Vahtii tämän kännykänkäyttöä lukemalla tekstarit ja niin edelleen. Lisäksi mukana voi olla myös päihdeongelma, joka pahentaa tilannetta.

Huopalainen sanoo, että päihdeongelma ilmenee monin eri tavoin. Se ei tarkoita, että päihdeongelmainen istuu lähiön kapakassa kaljaa kittaamassa, vaan hän voi istua myös kotona tissuttelemassa viiniä.

– Perheväkivalta ei myöskään esiinny vain tietyssä yhteiskuntaluokassa. Sitä tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa ja kaikissa kulttuureissa. Eikä niistä asioista ulospäin puhuta.

– Ei kerrota myöskään, että meillä meni näin huonosti ja saatiin apua lastensuojelusta, päihdeklinikasta ja perheneuvolasta ja nyt meillä menee hyvin.

– Selviytymistarinoita tarvitaan, muun muassa Ruotsissa moni julkisuuden henkilö on kertonut millaista elämä on kun omassa kodissa joutuu pelkäämään, Huopalainen tähdentää.

Vaikeat väkivaltatilanteet ovat jo asia sinänsä ja siitä selviäminen vie aikaa ja vaatii perheen ja monen tahon yhteistyötä.

Huopalainen muistuttaa, että lapsen aseman turvaa lastensuojelulaki.

– Lastensuojelulaki on muuttunut eikä se enää tarkoita, että lapsi viedään pois, vaan lastensuojelu yrittää auttaa ja tukea perheitä jotta perhe saataisiin pidettyä koossa.

toimitus