Ei kannata uhota

Myönnän, olen syyllistynyt muutamien kansakuntien parjaamiseen, lähes vihapuheeseen. Olen kirjoittanut eräiden ”latinomaiden manjaanamenosta ja holtittomasta taloudenpidosta”. Olen tarkoittanut Kreikkaa, Portugalia, Espanjaa, Italiaa ja jopa Ranskaa.

Samalla olen muistuttanut, että Suomi on hoitanut asiansa. Niin onkin, Suomi ja Luxemburg ovat ainoat euromaat, jotka ovat kaikki nämä vuodet täyttäneet vakaussopimuksen kriteerit. Jopa Saksa ja Hollanti ovat näitä rikkoneet.

Portugali, Kreikka, Espanja ja Italia ovat jo aloittaneet matokuurinsa unionin, IMF:n ja vähän Suomenkin painostamana. Kukaan ei tiedä, ovatko toimet - palkkojen, eläkkeiden, sairaanhoidon ja monen muun julkisten menojen, mm. velanoton leikkaukset - riittäviä, mutta toimiin on kuitenkin ryhdytty. Jo näillä toimilla ”asiansa sössineet” valtiot, niin kuin täällä mieluusti uhotaan, pystyvät näyttämään vuoden-parin sisään kehityslukuja, jotka ovat parempia kuin Suomen.

Suomi on ottanut koko ajan lisää velkaa. Samaan aikaan Suomen verotulot ovat viime finanssikriisin jälkeen pudonneet kokonaista 40 miljardia euroa. Se on paljon rahaa.

Siis Välimeren maissa on jouduttu toimimaan pakon edessä, Suomi on ollut – sorry vaan – tumput suorana.

Miten sitten suu pannaan, kun Suomen luottoluokitus putoaa. Emme tiedä mihin päämme työnnämme, jos niin hullusti käy, että Suomi joutuu pyytämään euromailta apua ja ehkä pankkiensa pääomittamista. Sille nauraisi Suomen vakuussopimusrumban jälkeen koko muu Eurooppa.

Mm. rva edellinen pääministeri ja rva edellinen presidentti ovat toistuvasti viroissaan ollessaan sanoneet, että 1990-luvun alun laman talouspolitiikan virheitä ei toisteta. Mitä virheitä? Olisiko pitänyt ottaa vielä lisää velkaa ja ”elvyttää”. Asia oli niin, että Suomelle ei kukaan antanut lisää lainaa. Tätä ei haluta muistaa.

Enää ei vetele eduskunnan puhujapöntössä heitellä porvoolaisen mainosmiehen keksimiä kepeitä huulia. Niitä saa lukea tarpeeksi esimerkiksi Uusimaan tekstaripalstalta.

Itse en ole ollut tumput suorina. Savonlinnan Taikahuilu rankkasateessa oli jälleen mieleen painuva. Vieläkään ei ole poistunut mielestä 1970-luvun taistolaisten riehunta oopperaa vastaan. Oopperajuhlien alku 60-luvun alussa meni hyvin. Huomattavaa apua juhla sai Yleisradiolta. Televisio näytti Savonlinnan oopperan alkutaivalta ja osaltaan auttoi sen tunnetuksi tekemistä. Sitten taistolaiset valtasivat YLE:n Eino S. Revon johdolla. Uutisissa näytettiin oopperailtoina Savonlinnan torilta mielenosoituksia ”elitististä” taidemuotoa vastaan, ei vahingossakaan itse oopperaa.

Taikahuilun yleisössä en havainnut eliitin edustajia, ellei lasketa muutamaa päätoimittajaa ja puolustusvoimien johtoa. Muuten tupaten täysi katsomo näytti hyvin taviksilta. Edellistä näytöstä, joka keskeytettiin rankkasateen vuoksi, seurasi Tarja Halonen, seuraavaa katsoi Sauli Niinistö, kuuleman mukaan.

Potkupallo-, töhry-  ja rokkiminsteri Paavo Arhinmäki ei kiireiltään oopperaan ehtinyt.

Isäntien pitäisi ideoida miekkari Savonlinnan torille 70-luvun tapaan. Paavo saattaisi olla hyvinkin paikalla.

Kirjoittaja on lehdistöneuvos, joka viettää vapaa-aikaansa Porvoossa.