Marjametsän tasapaino

Kotimaiseen marjakeskusteluun on tänä vuonna saatu ammattimaisesti toimivien ulkomaalaisten marjastajien myötä uudenlaista kierrettä. Perinteisempien alaan liittyvien, lähinnä satonäkymien ja sääolojen ympärillä pyörivien aihioiden rinnalle on noussut vuoropuhelu suomalaisten jokamiehenoikeuksien rajoista ja niiden tulkinnasta.

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Ympäristöministeriön mukaan kyseessä on joukko yleisesti hyväksyttyjä maan tapoja, jotka perustuvat eri lakeihin. Käytännön lähtökohtana on taata jokaiselle metsässä ja luonnossa liikkuvalle oikeus käyttää maan antimia, kuten marjoja ja sieniä, vapaasti omiin tarkoitusperiinsä.

Yhteisesti hiljaa hyväksyttyihin vanhoihin nautintaoikeuksiin liittyy myös ylöskirjaamattomia velvollisuuksia, kuten kotipihojen ja niiden lähistöjen jättäminen rauhaan. Paikat on kulkiessa yleensäkin jätettävä asialliseen kuntoon, eikä muille saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä.

Suomalainen on tottunut liikkumaan marja- ja sienimetsissä kaikessa rauhassa. Omat apajat, kuten kanttarellikätköt ja mustikkamättäät saattavat olla peruja jo isovanhempien ajoilta, eikä niiden sijainnista puhuta kovin tarkasti välttämättä edes sukulaisille. Suomalaisen ja metsän välisessä suhteessa on jotakin herkkää ja henkilökohtaista, lähes pyhää.

Metsästä on totuttu keräämään marjoja lähinnä omiin tarpeisiin, syötäväksi suoraan sellaisenaan tai vaikkapa piirakan täytteenä. Osa sadosta toki säilötään talven varalle, mutta varsinaiseen rohmuamiseen suomalainen sortuu harvoin, sillä se on turhaa.

Ammattimaisten marjastajien meininki pakettiautoineen ja poimureineen ei sovi suomalaiseen metsään, sillä siitä puuttuu metsän ja muiden marjastajien kunnioitus. Heinäsirkkalauman lailla marjamättäitä paljaiksi ahneuksissaan kaluavaa metelöivää laumaa ei kuuntele ja katsele metsän rauhasta haaveillut kotimarjastaja hetkeäkään. Pahimmillaan tullaan aivan iholle. Samalle mättäälle.

Maatalousalan edunvalvontajärjestö MTK on ottanut marjakeskusteluun varsin jyrkän kannan. Järjestön mielestä ammattimainen marjastus pitää rajata pois jokamiehenoikeuksien piiristä. Tämä vaikuttaa kuitenkin ylireagoinnilta. Jokamiehenoikeuksiin kajoaminen ei kuulosta hyvältä ajatukselta vain sen vuoksi, että jotkut eivät niitä halua noudattaa.

Suomalaisten suvaitsevaisuus ja kyky erilaisten kulttuurien hyväksymiseen on tänä kesänä ollut metsissä koetuksella. Ikiaikaiset säännöt rauhaisalle metsässä liikkumiselle ja toisten huomioon ottamiselle ovat juurtuneet niin syvälle mieliin, että rohmuamisen todistaminen tuottaa etenkin iäkkäämmille ihmisille suoranaista tuskaa. Tiedän tapauksia, jotka eivät suostu enää menemään metsään, kun siellä tulee niin paha mieli.

Jokamiehen oikeudet ovat pätevä koodisto, mikäli sitä noudatetaan kokonaisuudessaan. Ei siitä saisi poimia ja painottaa vain niitä hyödyllisiä ja kivoja osia, vaan olisi syytä kunnioittaa koko pakettia.

Käyttäjän Janne Kallio kuva
Janne Kallio