Paikalliset

Petteri Saarion uusi dokumenttisarja taltioi elämää saaristossa

Ihmisen käsissä on kääntää kehitys toiseen suuntaan ja toimia ympäristön kannalta kestävästi. Kysymys on arvoista ja halusta, Petteri Saario pohtii.

Tuula Lukic

PORVOO | Vesi monissa muodoissaan on jo pitkään ollut porvoolaisen dokumentintekijä Petteri Saarion keskeisiä kuvauskohteita. Veden äärellä muotoutuu myös hänen seuraava ohjauksensa, parhaillaan työn alla oleva, Yleisradion tilaama dokumenttisarja Veden saartamat.

Kuusiosainen sarja kertoo ihmisen ja luonnon suhteesta nykypäivän saaristossa. Se on luontevaa jatkoa Saarion ohjaamille dokumenttisarjoille Jokiemme helmet ja Järviemme helmet, joiden vaikuttavista tunnelmista Ylen katsojat ovat jo aiempina vuosina päässeet nauttimaan.

– Keskeinen motiivini on aina ollut tehdä jotain luonnon hyväksi. Dokumentti on minun työkaluni, Petteri Saario kertoo.

Veden saartamat -sarjan on tarkoitus valmistua ensi vuonna siten, että esitysajankohta osuisi loppuvuoteen. Yhtenä rahoittajatahona on työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä toimiva saaristoasiain neuvottelukunta.

– Tavoitteena on ollut löytää saaristosta sellaisia tarinoita ja ihmisiä, jotka voisivat olla ikään kuin esimerkkeinä siitä, miten haasteellisissa oloissa sinnikkyydellä ja myönteisellä asenteella on mahdollista löytää kestäviä ja luovia tapoja olla ja elää, Saario kuvailee.

Jokaisessa osassa liikutaan erilaisessa saaristomaisemassa. Mukana ovat itäinen Suomenlahti, Helsingin saaristo, Turun Saaristo, Merenkurkku sekä kaksi sisävesikohdetta, Pielinen ja Saimaa.

Osa itäisen Suomenlahden kuvauksista on tehty Porvoonseudulla, lähinnä Pellingissä, Petteri Saariolle hyvinkin tutussa ympäristössä.

– Suomen mitassa Pellinki on upea saaristokohde, jossa on säilynyt väkevä yhteishenki ja yhteisöllisyys. Sanoisinko vaikka, että siellä on yhä perinteisiä saaristolaisjääriä, mutta myös nuoria, joilla on kuitenkin jonkinlaiset juuret ja kosketus saaristoon. Nämä ovat löytäneet tavan toimia yhdessä ja tukea toisiaan.

Pellingin elämää taltioidaan eri vuodenaikoina ja kohteina ovat niin veneenteko ja kalastus kuin kyläkaupan pyörittäminen. Sarjan kuvaukset ovat osittain vielä kesken.

– Dokumenttifilmini ovat yleensä sen tyyppisiä, että niiden teossa vierähtää pitkä tovi, usein kahdesta kolmeen vuotta, joskus jopa pidempään. Olen monesti sanonutkin, että minulla on suhde siihen, mitä teen, ja henkilökohtaisen suhteen luominen edellyttää aina aikaa.

Uudessa sarjassa ei Saarion sanoin olla niinkään takakenossa, eli saaristoa ei lähestytä historian näkökulmasta, ei myöskään epäkohtien kautta. Kaikki elämän särmät ovat kuitenkin mukana.

– Pelkästään epäkohtien esittely saa ihmiset helposti lamaantumaan. Uskon enemmän siihen, että näyttämällä sitä arvokasta, mitä vielä on jäljellä, ihmiset ehkä heräävät huomaamaan, kuinka hienoja paikkoja meillä on ja että meidän on pidettävä niistä huolta, Saario pohtii.

Laajalti tunnustetun, ympäristöämme herkällä silmällä kuvaavan dokumentaristin työhuone sijaitsee Kiialan kartanossa, jossa kotiaan pitävät myös hänen osaomistuksessaan olevat tuotantoyhtiöt DocArt ja Taiga Films.

– Käsikirjoitan itse, mutta taustaselvittelyssä on tiimi mukana. Vaikka kaikki kulminoituu minuun, liittyy kokonaisuuteen paljon muita ihmisiä, ja Porvoosta löytyy tämän alan huippuosaajia, Petteri Saario toteaa.

DocArt -tuotantoyhtiön viimeaikaisiin projekteihin on kuulunut Matkailun Edistämiskeskuksen www.visitfinland.com -sivustolle tehdyt tunnelmakuvaukset Suomen luonnosta. Suuri osa näiden lyhytelokuvien materiaalista on taltioitu Porvoon ympäristössä.

Isohkon luonteinen projekti on sen sijaan elokuva, jota DocArt lähtee toteuttamaan helsinkiläisen tuotantoyhtiö Filmimaan kanssa. Elokuvasäätiö on mukana tukemassa käsikirjoitusta.

– Kunnianhimoinen tavoitteemme on tehdä fiktiota, animaatiota ja dokumenttia yhdistelevä kuvitteellinen tarina tilanteesta, jossa Suomenlahdella, Porvoon edustalla, tapahtuisi pahimman luokan karilleajo tai alusten törmääminen.

Petteri Saariolla on myös suunnitteilla kotikaupungistaan kertova elokuva, josta saadaan tietää lisää myöhemmin syksyllä. Ensi vuonna puolestaan avautuu Espoon Nuuksioon Suomen Luontokeskus, jonka näyttelyyn tulee useita Saarion tekemiä lyhytelokuvia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat