Valta hivelee

Lokakuun lopussa järjestettävien kuntavaalien lähestyminen alkaa pikkuhiljaa näkyä. Uudenmaan Perussuomalaiset järjestää tänään Pirkko Ruohonen-Lernerin ja muiden puolueen listoilta ehdokkaaksi jo ryhtyneiden voimin keskustelutilaisuuden Porvoon torilla. Maanantaina on vuorossa Porvoon Yrittäjät ry:n puoluerajat ylittävä paneelikeskustelu Paahtimolla.

Puolueiden ja valitsijayhdistysten on toimitettava ehdokaslistansa kuntien keskusvaalilautakunnalle viimeistään 40 päivää ennen vaalipäivää. Tänä vuonna määräaika on tiistaina 18. syyskuuta kello 16. Aikaa on siis vielä, mutta itäisen Uudenmaan kunnissa pohditaan oman asian puolesta sopivia ehdokkaita parhaillaan päät savuten. Paikalliset ammattipoliitikot, kansanedustajat Ruohonen-Lerner ja Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (r.) ovat päivänselviä ehdokkaita omassa kunnassaan. Myös Askolan kunnanvaltuuston pj. Simo Sorsa (kesk.) ilmoitti perjantaina Uusimaalle lähtevänsä mukaan vaalitaistoon.

Nykyisistä valtuuston puheenjohtajista Loviisan Mats Lobbas (r.) ja Lapinjärven Aino Villikka (kesk.) eivät aio asettua enää ehdolle. Lontoosta tavoitettu Myrskylän pitkäaikainen nokkamies Lasse Virén (kok.) ja Pukkilassa yhteensä satoja vuosia erilaisissa kunnallisissa luottamustehtävissä vaikuttanut Eino Saarikko (kesk.) eivät vielä ole tehneet päätöstä ehdokkuudestaan tai eivät halua sitä vielä paljastaa.

Pukkilan valtuuston edellinen puheenjohtaja Erja Sihlman (sd.) tunnusti ennen edellisiä kuntavaaleja, että päätös olla asettumatta niihin ehdolle oli hänelle kova paikka, sillä valta hivelee. Sitä kerran maistettuaan on vaikea olla enää ilman.

Koko maan kunnanvaltuutettujen keski-ikä oli päättymässä olevalla vaalikaudella 49 vuotta. Alle kolmekymppisiä on koko joukosta vain 6 prosenttia. Eino Saarikon mukaan nuorilla ihmisillä olisi nyt loistava tilaisuus päästä vaikuttamaan omiin asioihinsa, mutta aivan ensimmäiseksi on asetuttava ehdolle ja laitettava itsensä likoon.

Olen sitä mieltä, että vaikka kunnallispoliitikkoja on helppo arvostella heidän näkyvyytensä vuoksi, hakeutuvat kunnallisiin luottamustehtäviin yleisesti ottaen omien kotikuntiensa ahkerimmat ja vastuullisimmat ihmiset. Jos luottamustehtävän aikoo hoitaa kunnolla, edellyttää se valtavasti työtä. Virkamiesten tekemien esitysten perkaaminen, taustojen selvittäminen, kokouksissa ja palavereissa istuminen, asioiden suhteuttaminen sekä lopulta niistä päättäminen vaativat aikaa ja luonnetta. Mikäli tehtävän tekee hyvin, on siihen kulutetusta ajasta saatu korvaus olematon. Usein ainoana palkkana on jonkun pelkurin nettipalstalla nimettömänä sivaltama ilkeys.

Useat nykyiset kuntapäättäjät totesivat perjantaina, että ehdokkaiden saaminen listoille tuntuu tänä vuonna todella nihkeältä. Pienemmissä kunnissa yhtenä syynä on epäilemättä käynnissä oleva kuntauudistus, sillä on mahdollista, jopa todennäköistä, että monet lokakuussa valittavat luottamushenkilöt joutuvat olemaan mukana oman kotikuntansa lakkauttamisessa. Sellainen ei monessa tapauksessa arvatenkaan hivele.

On vain toivottava, että riittävästi rohkeita, ahkeria ja yhteisistä asioista järkiperäisesti, kiihkottomasti ja rehdisti ajattelevia ehdokkaita saataisiin kasaan. Ja että heitä käytäisiin lokakuussa myös sankoin joukoin äänestämässä.

Käyttäjän Janne Kallio kuva
Janne Kallio