Teatteriesitysten teko on ryhmätyötä isolla r:llä

Pentti Kinosmaa, Riitta Kinosmaa ja Maijaliisa Dieckmann innostavat kaikenikäisiä kulttuuri- ja teatteritoiminnan pariin TeatteriTalossa.

Tuula Lukic

PORVOO | Vaikka pikkukoululaiset eivät enää kirmaakaan entisen Suomenkylän koulun luokkahuoneissa, on vanha rakennus tulvillaan lapsenmielistä iloa ja leikkiä. Viisi kuukautta tiloissa toiminut TeatteriTalo lupailee syksyksi monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille.

– Mottomme on toiminnallisuus. Tarkoitus on, että täällä voi leikin kautta tutustua teatteritoimintaan, mutta talo muuntuu tarpeen mukaan. Pääsalista saa vaikka sählykentän, teatterinjohtaja Pentti Kinosmaa innostaa.

Kinosmaa tunnetaan eritoten Teatteri Soittorasian repertuaariin kuuluvasta pirteästä Täti Monikasta. Syykuussa täti heittäytyy taiteen maailmaan, kun TeatteriTalossa nähdään vuodelta 2010 uusintana näytelmä Täti Monika Albert Edelfeltin jalanjäljillä.

Täti Monika on kuitenkin vain osa TeatteriTalon puuhakasta syksyä. Parhaillaan ovat meneillään ilmoittautumiset teatterikerhoihin, joiden toteutuksessa on mukana vastikään perustettu TeatteriTalon kulttuuriyhdistys ry.

Yhdistyksen esittäytyminen tapahtuu lauantaina 1.9. koko perheen tapahtumalla. Tuolloin TeatteriTalossa on luvassa muun muassa kirpputoria, arpajaisia, poniajelua ja toiminnallisia työpajoja.Yhdistyksen tavoitteena on kehittää monialaista kulttuuritoimintaa ja innostaa eri-ikäisiä mukaan ilmaisutaidon harrastukseen. Jäseneksi voivat liittyä niin lapset, nuoret kuin aikuiset.

– Esiintymistaitoa tarvitaan nykyään monessa paikassa. Olen ollut itse lapsena todella ujo, mutta teatteriharrastuksen kautta sain uskallusta ja onnistumisen iloa, muistelee yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Kinosmaa.

Myös Pentti Kinosmaa muistuttaa, että teatterinteko on ryhmätyötä isolla r:llä. Teatterikerhoissa opitaan taitoja toimia yhdessä toisia tukien.

– Tosi-tv-ohjelmat ovat luoneet kuvaa, että julkisuuteen pääsee helposti kilpailuiden kautta ja heti rullataan punaista mattoa alle. TeatteriTalossa emme kouluta ammattinäyttelijöitä, vaan tuemme iloista harrastusta, mutta samalla avartuu käsitys, että näytelmien syntyminen edellyttää paljon erilaista työtä, Kinosmaa toteaa.

TeatteriTalon kulttuuriyhdistys aloittaa syyskuussa myös kirjallisuus- ja keskustelupiirin, jota vetää kirjailija Maijaliisa Dieckmann. Kirjavalikoima päätetään yhdessä, kun ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran keskiviikkoiltana 5. syyskuuta.

Lisäksi elo-syyskuussa TeatteriTalo ottaa vastaan Porvoon päiväkoti- ja koululaisryhmiä opastetulle ja ohjelmalliselle käynnille vanhalle Suomenkylän koululle.