Budjettitoiveet eivät mahdu kehykseen

PORVOO | Porvoon kaupungin toimialojen omat budjettiesitykset ylittävät kaupunginhallituksen huhtikuussa hyväksymän talousarviokehyksen yhteensä noin viidellä miljoonalla eurolla. Toimialojen budjettiesitykset lähtevät nyt lautakuntakäsittelyyn.

– Pakko on todeta, että maailma on muuttunut sen jälkeen, kun kehyksestä päätettiin. On todennäköistä, että myös tulopuolta joudutaan tarkistamaan alaspäin, joten silloin ei kaikkiin menoihin riitä rahaa, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että näillä eväillä budjetti vielä syntyy - ja kaupungin strategian mukaisesti ilman veronkorotuksia. Lähtökohtana on edelleen velkaantumisen pysäyttäminen.

– Toki ylitys on jo sitä kokoluokkaa, että sitä on lähdettävä sovittamaan. Pitää vain löytää uusia tapoja ja muotoja toteuttaa palvelut tehokkaammin.

Ei voi lähteä siitä, että kerätään veroja korottamalla kaupungin kassaan lisää rahaa jaettavaksi, Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Budjetin tekemistä ei yhtään helpota se, että tämänvuotinen budjetti uhkaa ylittyä 5–7 miljoonalla eurolla. Ylitys johtuu pääosin ulkoisista eristä eli palvelujen ostoista.

– Analysointi on vielä kesken, mutta erikoissairaanhoito on ostopalvelua, josta helposti tulee isoja heilahteluja, Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Erikoissairaanhoidon menot heiluttelevat myös ensi vuoden budjettiesitystä. Niiden kasvuennuste ei mahdu kaupungin hyväksymään raamiin.

Lue lisää perjantain Uusimaasta

Käyttäjän Tapani Seppänen kuva