Askolalaiset kannattavat säästöjä, kunhan itsenäisyys säilyy

Askolan Vakkolassa asuvat Mirkka-Reeta Friman ja Joonas, 1, sekä Hanna Falck pitävät säästöohjelmaa välttämättömänä pahana. Perheellisenä Friman ei haluaisi karsia palveluista, mutta ison velkataakan jättäminen lapsille ei myöskään houkuta. Falck puolestaan pelkää jatkuvan velkaantumisen ajavan Askolan tulevaisuudessa kuntaliitokseen Porvoon kanssa.

Isak Vento

ASKOLA | – Pysäyttävää. En ole aiemmin miettinyt asiaa niin paljon. Tai ainakaan en ole mieltänyt sitä niin todeksi, Mirkka-Reeta Friman sanoo.

Vakkolassa asuva Friman oli yksi vajaasta sadasta Askolan koulun liikuntasaliin ahtautuneesta kuntalaisesta, joille luettiin perjantaina talouden madonluvut konsultti Eero Laesterän ja kunnanjohtaja Esko Rautiaisen toimesta.

Kolmilapsisen perheen äitinä Frimania mietitytti tulevan säästöohjelman vaikutukset lapsiperheen palveluihin.– Kyllähän sitä miettii, että miten ja missä lapset tulevat käymään koulunsa tulevaisuudessa. Samalla olen ehdottomasti sitä mieltä, että velkataakkaa ei saa jättää lapsille perinnöksi. Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu, kun toisaalta haluaisi turvata hyvät palvelut ja toisaalta supistaa velkaa, Friman pohti.

Saman kylän Hanna Falck piti tiedotustilaisuutta tarpeellisena herätyksenä kuntalaisille. Pelkona siintää jo kriisikunnan leima ja mahdollinen pakkoliitos Porvooseen.

– Tämä ravisteli oikein kunnolla. On hyvä, että asiaan on havahduttu ja että sille tehdään jotain. Toivottavasti tämä riittää säilyttämään Askolan itsenäisenä kuntana. Meistä tulee auttamattomasti periferiaa ilman sanavaltaa, jos meidät liitetään Porvooseen, Falck tuumi.

Lue lisää perjantain Uusimaasta

toimitus