Viihde

Valkolakin voi hankkia Intian maaseudultakin

Keväällä päähänsä IB-lyyralla koristellun ylioppilaslakin saaneella Maarit Mönttisellä on nyt ystäviä maailman joka kolkassa. Intialainen koulukaveri Gautam Rai on kahden viikon vierailulla Suomessa.

Sakari Nuuttila

Lukiosta keväällä valmistunut Maarit Mönttinen palasi kesäkuussa koti-Suomeen astetta erikoisemmasta opinahjosta. Hän suoritti kahden vuoden ajan kansainvälistä IB-ylioppilastutkintoa Intiassa sijaitsevassa United World Colleges -koulussa.

Mönttisen vieressä kahvilassa istuu Suomessa vieraileva intialainen koulukaveri Gautam Rai, joka opiskelee nykyään fysiikkaa Saksassa.

Mönttinen oli ennen paluutaan yhtäjaksoisesti vuoden poissa Suomesta. Kotona on ollut hienoa tavata jälleen perhettä ja ystäviä, mutta suomen puhuminen pitkän tauon jälkeen on hänen mukaansa vielä vähän kankeaa.

– Kokemus oli todella avartava, sain kaikkeen uutta pers-pektiiviä. Kun palasin Suomeen tuntui, että olin kokenut jotain täällä oleville ihmisille täysin vierasta, Mönttinen sanoo.

 

Äiti kauhuissaan, ystävät innoissaan.”

Mönttiselle myönnettiin yhtenä 12:sta suomalaisesta Suomen UWC-yhdistyksen stipendi, joka kattoi koko opinto-ohjelman ulkomailla. Aasiasta kiinnostuneen opiskelijan toivelistalla olivat UWC-koulut Intiassa ja Hong Kongissa. Ensimmäisen, Tikkurilan lukion IB-linjalla vietetyn lukiovuoden jälkeen hän suuntasi itään.

 

– Äiti oli aika kauhuissaan Intiasta, mutta ystävät olivat innoissaan, Mönttinen naurahtaa.

Länsi-Intiassa sijaitseva Mahindra College toimi kahden vuoden ajan Mönttiselle lähes koko maailmana. Kahden tunnin ajomatkan päässä lähimmästä kaupungista Punesta sijaitseva koulu oli oma kansainvälinen yhteisönsä Intian sydämessä.

Mönttisen ja Rain keskustelussa toistuu käsite ”global expo-sure”, maailmalle altistuminen. Mahindra Collegen kampuksella asuvat nuoret kokivat tämän, kun koulun 240 opiskelijaa edustavat 70:ää eri kansalaisuutta.

– Asuimme siellä kaikki neljän hengen huoneissa, jossa huonetovereinani oli opiskelijoita Intiasta ja Nigeriasta. Suomalaisena ahdisti välillä, kun on tottunut omaan tilaan ja yksityisyyteen, Mönttinen sanoo.

 

Koulua ei voi sanoa Intiaksi, siellä on ihan oma kansainvälinen kulttuurinsa.”

 

Jopa intialainen Rai tunsi kansainvälisessä opiskelijayhteisössä joutuneensa vieraaseen maahan.

– UWC-kouluun meneminen oli minulle yhtä suuri kulttuurisokki kuin ulkomailta tulleille. Ei sitä voi kutsua Intiaksi, siellä oli ihan oma kansainvälinen kulttuurinsa, hän sanoo.

Varsinaiseen Intiaan Mönttinen pääsi tutustumaan lähinnä lomilla ja opinto-ohjelmaan kuuluvien vapaaehtoistyöprojektien aikana, jolloin hän työskenteli paikallisella maatilalla.

Kulttuurien sulatusuunissa asuminen ja opiskeleminen ei aina ollut helppoa, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa. Mönttinen ja Rai muistelevat historian ja ympäristötiedon tunteja, joiden keskusteluja siivittivät kymmenien eri maiden kansalaisten näkökulmat ja tulkinnat.

– UWC-kokemus tarjosi koko maailmalle uuden perspektiivin, Mönttinen sanoo.Kotiin palanneella opiskelijalla on nyt edessään välivuosi, jonka hän suunnittelee viettävänsä vapaaehtoistyön ja yliopistohaun merkeissä. Häntä kiinnostaa kielten opiskelu sekä psykologia ja musiikki yhdistettynä.

Mönttisen motiivina lähteä UWC-kouluun ei ollut pelkkä kansainvälinen ylioppilastutkinto, vaan ennen kaikkea mahdollisuus tavata ihmisiä joka puolelta maailmaa ja altistua täysin uusille kulttuureille.

– Olisin kokenut paljon vähemmän, jos olisin tehnyt IB:n loppuun Suomessa. Harmi, ettei kouluissa yleensä anneta tietoa tästä mahdollisuudesta. Monia varmaan kiinnostaisi lähteä maailmalle.

United World Colleges

Ensimmäisen UWC-koulun Walesiin vuonna 1962 perusti saksalainen kasvatustieteilijä Kurt Hahn. Hän halusi koota nuoria eri maista elämään ja oppimaan yhdessä, näin murtaen kylmän sodan vihamielistä tunnelmaa.

Kaikissa UWC-kouluissa suoritetaan kansainvälinen IB-tutkinto, joka vastaa Suomen ylioppilastutkintoa.

Suomalaisia opiskelijoita on lähetetty UWC-kouluihin vuodesta 1966 lähtien. 

Tunnettuja kotimaisia stipendiaatteja ovat Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila ja taloustieteilijä Pentti Kouri.

Suomalaiset suorittavat kahden vuoden opiskelun ulkomailla täyden stipendin voimin. Suomen UWC-yhdistys valitsee vuosittain 12 stipendiaattia, joiden opiskelun rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden.

UWC-kouluihin haetaan lukion ensimmäiseltä vuosiluokalta. Seuraava hakuaika on helmikuussa 2014.

Lisätietoa osoitteessa uwc.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat