Maan tapa nyppii

Tulin eräässä pienessä ja mielestäni verraten helposti toteutettavissa olevassa asiassa kohdanneeksi vastauksen: Sitä ei voi edes harkita, sillä se on aina tehty tietyllä tavalla. Käsittämätöntä! Kun kuitenkin asian tekeminen toisin hyödyttäisi kaikkia. Änkkäsin siis vastaan, kunnes: Sitä ei voi muuttaa. Se on maan tapa.

Tässä vaiheessa katsoin paremmaksi poistua takavasemmalle ja onnistuinkin tekemään sen ennen kuin menetin malttini. Palaan ehkä asiaan toiste, ehkä unohdan koko jutun, en tiedä. Kaikkeen ei jaksa puuttua, mutta sen verran voin sanoa tässä ja nyt, että maan tapaan vetoaminen ärsyttää minua ihan tosissaan, vedottiinpa siihen missä tahansa yhteydessä ja missä hyvänsä maassa. Parempia perusteluja kaipaisin, vähän vähemmän laiskaa ajattelua. Perustelen:

Maan tapa ja sen serkku perinne eivät vie mihinkään eivätkä kanna mitään, jollei niitä silloin tällöin kyseenalaisteta ja tarpeen tullen päivitetä. Asian luulisi olevan yksinkertainen ymmärtää.

Jos aikoinaan olisi todettu, että meillä on perinteisesti hutkittu lapsia karttakepillä sormille eikä perinteitä voi muuttaa, meillä hutkittaisiin lapsia edelleen karttakepillä sormille. Ja maan tapa olisi pitää Koivuniemen herraa ovenpielessä valmiina kurittamaan kurittomia. Meillä on perinteisesti käyty koulua lauantaisinkin ja maan tapa on ollut kolmen kuukauden kesäloma. Niin olisi edelleen.

Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan, se on maan tapa lauantaisin. Perinteisesti on syöty läskiä ja juotu viinaa. Herran jestas, eihän meillä ole perinteisesti edes ollut appelsiineja, saati sitten pestoa, pastaa tai sushia.

Entä kun jossain sanotaan: Meillä on ollut maan tapa pitää orjia. Ja toisaalla: Meiltä on perinteisesti ostettu ja ryövätty miehiä orjiksi. Meillä eivät naiset ole perinteisesti äänestäneet. Maan tapa on etteivät naiset käy kodin ulkopuolella töissä. Tai entä jos silloin kun Ruotsissa siirryttiin oikeanpuoleiseen liikenteeseen, muutama tuhat isänmaallista änkyrää olisi sitkeästi noudattanut maan tapaa ja ajanut vasemmalla.

Mikä merkillinen mato sitä paitsi saa ihmiset kautta maailman kuvittelemaan, että ns. oikeaa isänmaallisuutta olisi pitää tiukasti kiinni kaikesta siitä mitä on aina ollut ja vastustaa joka ikistä muutosta?

Mihin kohtaan se maan tapa sitä paitsi pitäisi pysäyttää? Siihen kun asuttiin luolissa vai aikaan ennen teollista vallankumousta? 1950-luvulle? Vuoteen 2000? Tämän vuoden elokuuhun? Sehän nimittäin muuttuu ihan omia aikojaankin. Minä väitän että kaiken voi muuttaa, jos tahtoa ja avointa mieltä riittää, mutta sitten kun löytyy se maa, jossa on kaikki hyvin, sen tapaa ei kannata muuttaa. Jollei sitten vielä paremmaksi.

Kirjoittaja on loviisalainen kirjailija ja suomentaja.

toimitus