Suomalainen maksaa aina kiltisti

Ulkomaalainen opiskelija ei maksa lukukausimaksuja ja usein hän saa myös stipendin tai opintotukea, jolla suomalaiset veronmaksajat tukevat häntä.

Samaan aikaan suomalaiset perheet kärvistelevät, kun jo lukiolaisen kirjalasku voi olla lähes tuhat euroa.

Suomalainen opiskelija maksaa Viron yliopistoissa korkeimmillaan 6 000 euron lukukausimaksun ja Englannissa vielä enemmän.

Suomalaiset kouluttavat ilmaiseksi vuosittain lähes 20.000 ulkomaista opiskelijaa. Melkein yhtä monta suomalaista jää vuosittain ilman jatko-opiskelupaikkaa.

Ulkomaalaiset tulevat ilmaisen rahan perässä. Kun ilmaiset opinnot ovat ohitse, he hakeutuvat oitis muualle. Vain harva ulkomaalainen viitsii opiskella suomea, koska luennot ja muu materiaali ovat englanniksi. Mitä järkeä tässä on?

Hallitus joutuu säästämään leikkaamalla syntyperäisten suomalaisten etuja. Suomalainen maksaa aina lisää muille ja saa itse yhä vähemmän. Ulkomaisiin yrityksiin tai opiskelijoihin ei kajota, koska pelkäämme rasismisyytöksiä. On helpompi olla hiljaa ja maksaa.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut olisivat voineet laskuttaa lukukausimaksun tuhansilta ulkomaisilta opiskelijoilta, mutta näin on tapahtunut vain 110 tapauksessa. Jos kaikki ulkomaalaiset opiskelijat suorittaisivat Viron taksojen mukaiset lukukausimaksut, kerättäisiin vuosittain kymmeniä miljoonia euroja.

Aasiasta ja Venäjältä pyrkii Suomeen enemmän opiskelijoita kuin tänne mahtuu. Koulutuksen markkinahintaisesta myymisestä voitaisiin tehdä satoja miljoonia vuodessa, mikäli oppilaitokset ajattelisivat tuloja eikä vain verovaroilla katettavia menoja.

Emme nouse ahdingosta vain menoja leikkaamalla. Meidän on keksittävä myös uusia tuloja.

Ulkomaiset opiskelijat maksavat paljon Suomen veronmaksajille ja ulkomaisessa omistuksessa olevat suuryritykset eivät maksa senttiäkään veroa Suomeen. Ulkomaalaiset osaavat hyödyntää suomalaisten sinisilmäistä hyvyyttä ja porsaanreikiä, joista lasku lankeaa Suomen veronmaksajille.

Kirjoittaja on Suomen Lehtiyhtymän julkaisemien Helsingin Uutisten, Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Turkulaisen vastaava päätoimittaja.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva