Sienisaalis talteen – kokeile eri säilömisvinkkejä

Marinoiduista sienistä saat oivia lisäkkeitä.

Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Ahkeran sienestäjän sienisaaliista löytyy muun muassa kanttarelleja, suppilovahveroita ja torvisieniä.

Eila Riekko

Sienistä syntyy herkullisia patonkeja. Laita sieniä myös patonki-, focaccia- tai sämpylätaikinaan.

Kotimaiset Kasvikset/Teppo Johansson

Suomen Sieniseuran mukaan sienten suolaaminen on vanha tapa säilöä sieniä. Silti suolausta ei kuitenkaan suositella ravitsemuksellisista syistä.

– Liika suola on terveyshaitta ja sienten keitin- ja liotusvesiin liukenee suurin osa sienten arvokkaista ravintoaineista, Pirjo Kytövuori kirjoittaa.

Hän suositteleekin suolaamaan lähinnä kirpeitä rouskuja. Tunnetusti paras sienisalaatti saadaan juuri suolatuista rouskuista.

Jos kaipaat vaihtelua perinteiseen säilöntätapaasi, kokeile sieniseuran antamia vinkkejä.

_______________________________

Kirpeille rouskuille suolaus tekee hyvää

Laita peratut ja paloitellut rouskut kylmään veteen 4–5 litraa yhtä sienikiloa kohti. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä noin viisi minuuttia.

Karva- ja kangasrouskuja saa keittää noin 10 minuuttia. Haaparouskuihin saattaa tulla vihertäviä väriläiskiä, mikä on normaali ilmiö.

Kaada sienet lävikköön ja huuhtele välittömästi runsaalla kylmällä vedellä. Valuta ja purista vesi pois. Jäähdytä kunnolla.

Paina sienet tiiviisti kerroksittain karkean suolan kanssa. Käytä suolaa 100–150 grammaa yhtä sienikiloa kohti.

Laita sienet ja suola puhtaaseen lasi- tai muoviastiaan. Laita alle ja päällimmäiseksi aina suolakerros.

Peitä sienet muovikelmulla. Etsi päälle paino, esimerkiksi hyvin pesty kivi muovipussissa.

Säilytä astia kylmässä kellarissa, jääkaapissa tai kylmiössä.

Tarkista, että sienet ovat kokonaan suolaveden peitossa. Jos ne eivät peity, lisää joukkoon keitettyä, jäähdytettyä suolavettä (100 g suolaa/1 l vettä).

Poista liika suola sienistä liottamalla niitä kylmässä vedessä ennen kuin otat sienet käyttöön. Vaihda vettä välillä tai keitä sieniä muutamia minuutteja ja huuhtele sienet hyvin kylmällä vedellä.

_______________________________

Pakasta sienet käsiteltyinä

Voit pakastaa lähes kaikkia sieniä. Erityisesti miedot sienet, kuten haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, valmuskat ja tatit, sopivat hyvin pakastettaviksi.

Raakoja sieniä ei kannata kotipakastimissa pakastaa, sillä ne vievät paljon tilaa ja niistä tulee helposti puisevia.

Laita peratut ja paloitellut sienet mieluiten teflonpinnoitteiselle pannulle. Kuumenna keskilämmöllä ja sekoita välillä, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Älä lisää rasvaa, sillä se lyhentää sienten säilyvyyttä.

Jäähdytä sienet hyvin, ja pakkaa ne kertakäyttöannoksina puhtaisiin pakastuspusseihin tai -rasioihin. Merkitse pakkaukseen sienilaji ja päivämäärä.

_______________________________

Kuivatuissa sienissä maku ja ravintoaineet ovat tallella

Kuivaaminen on erityisesti ohutmaltoisille sienille, kuten mustatorvisienelle, suppilo- ja kosteikkovahveroille ihanteellinen säilöntätapa, myös esimerkiksi ukonsienet, lampaankäävät ja herkku- ja punikkitatit soveltuvat kuivattavaksi.

Puhdista sienet. Isokokoiset torvisienet ja vahverot kannattaa repäistä halki, sillä ”torvi” kerää roskia. Leikkaa paksumaltoiset sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Parhaimman kuivatustuloksen saat sienikuivurissa.

Jos sinulla ei ole kuivuria, kuivaa sienet jonkin lämmönlähteen yläpuolella tai lähettyvillä. Levitä sienet tasaisesti kuivausritilöille ja pöyhi niitä kuivumisen aikana. Vaihda kuivurissa ritilöiden paikkoja.

Sähkölieden uunissa kuivaaminen on vaikeaa, sillä kuivaukselle sopivaa lämpötilaa (35–40 astetta) on vaikea säätää. Jos lämpö nousee yli 50 asteen, sienet kypsyvät ja kuivuvat koviksi, eivätkä enää pysty imemään vettä.

Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murtuvat taitettaessa.

Pakkaa kuivat sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Parhaiten kuivatut sienet säilyvät pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa.

Kun kuivaus on hyvin onnistunut, sienet säilyvät käyttökelpoisina muutaman vuoden.

_______________________________

Marinoiduista sienistä saat oivia lisäkkeitä

Kun säilöt nuoret ja kovamaltoiset sienet etikka-mausteliemessä, saat säilykkeitä, jotka voit tarjoilla sellaisenaan ruokapöydässä. Erityisen hyvin marinoitaviksi sopivat pienet kantarellit, suppilovahverot, kangas- ja leppärouskut. Käytä marinoimisliemeen etikan ja veden lisäksi sokeria, suolaa ja erilaisia mausteita.

_______________________________

Lähde: Suomen Sieniseura

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva